източник: Reuters

Изпадналият в затруднено положение пионер на пазара на смартфони BlackBerry, който ще съкрати около 40 на сто от работната си сила, е придобил през юли ново въздухоплавателно средство. Компанията е придобила построена през 2006 г. от Bombardier машина от типа Global Express.

Wall Street Journal, който първи писа за сделката, не успява да се докопа до цената на сделката. Но на пазара тези джетове струват между 25 и 29 млн. долара, пише вестникът в понеделник. Групата очаква да отчете за последното тримесечие загуба в размер на малко под 1 милиард долара.

Едва през миналата година BlackBerry продаде в хода на мерките за строги икономии един по-голям самолет, като запази две по-малки машини от производителя Dassault. Идеята зад покупката от лятото е по-големият самолет да замени двата по-малки, обяснява сделката говорител на компанията пред Wall Street Journal. С оглед на неотдавнашния развой на бизнеса обаче е било решено да се продадат всички корпоративни самолети, също и наскоро придобитият джет.

BlackBerry съобщи в петък, че до следващата пролет ще съкрати около 4500 работни места. Очакваната загуба от до 995 милиона долара се дължи главно на обезценяването благодарение на непродадените смартфони от модела Z10. Устройството със сензорен екран с новата операционна система трябваше през тази година да донесе обрат, но засега се продава доста слабо.

Още новини от технологичния сектор четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase