източник: Reuters
fallback

Новата гама апарати на Nokia с операционната система на Windows изглежда се посреща добре от италианците и британците. На всички други пазари в Западна Европа обаче финландският производител изостава все повече.

По данни на IT пазарния изследовател IDC Nokia е успяла през второто тримесечие да прoдаде 1,8 милиона смартфона в Западна Европа - 11 на сто по-малко, отколкото преди година. Така Nokia се нарежда на пето място сред ТОП производителите в региона, пише WSJ. Hidden Field

Данните показват, че Nokia продължава да не успява да запълни с устройствата с Windows от серията Lumia дупката, която направи с изоставането си с мобилните телефони, които продаваше със своята операционна система Symbian. Спадът на продажбите от 11 на сто от серията Lumia е катастрофален - още повече като се има предвид, че през същия период общите продажби на смартфони в региона са се увеличили с 19%.

Все пак в статистическите данни има и признаци за надежда. Според IDC британците и италианците харесват все повече телефоните от серията. Във Великобритания Nokia увеличи продажбите на смартфони повече от два пъти - до 396 000 продадени единици. Въпреки това обаче Nokia все още не успява да се промъкне сред петте най-големи производители на смартфони в Обединеното кралство.

В Италия Nokia разширява продажбите си със 17 на сто спрямо предходната година, което ѝ позволява да заеме второ място зад Samsung Electronics.

В родната си Финландия Nokia е също така все още номер две. Тук обаче сривът е осезаем. Продажбите са паднали за една година с 39 на сто, докато лидерът на пазара Samsung повишава продажбите с цели 54 процента.

За да ограничи поне малко загубата на пазарен дял, през тази година Nokia вече представи цяла поредица от нови смартфони. Инженерите на дружеството са били много усърдни и досега компанията представи и пусна на пазара цели осем нови устройства с Windows. Към тях може да се добави и специалната версия на Lumia 920 за китайския пазар, която работи със собствения LTE стандарт на Китай.

Още новини за технолгичния бранш четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 10 години

До ДемократPo nika Vi lici,na koq gara ste.......Za Palqchovzi......Samsuuu,i prochie.....za drugite,normalno raboteshta Tehnologiq.......S platen rejim.....ne aplikazii,ubivashti vremeto na nishto ne prabeshti lude...

30

Анонимен

преди 10 години

До МонархистTi radio li testvash, ili telefin......

29

Кирко

преди 10 години

Аз пък си поръчах Nokia Lumia 720, Ще видим става ли за *** за зеле!

fallback