източник: Reuters

Всеки голям протест вече има съответните хаштагове и ключови думи в социалните медии: Тунис си има #Jan14, Египет има #Jan26, последните турски протести използват #occupygezi.

След пет дни на улични протести в България, # ДАНСwithme изглежда като централен хаштаг, разбира се заедно с #Bulgaria, около който гравират туитове, видео, постинги в блоговете и послания за демонстрации, пише в свой анализ Euronews.

Хаштагът всъщност е игра на думи. ДАНС на български е акроним на Държавна агенция за национална сигурност. А протестите бяха предизвикани от спорно назначение, сега отменено, на бизнесмена и депутат Делян Пеевски за нов шеф на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС, или DANS на латиница).

А #ДАНСwithme звучи просто като “Dance with me”.

Протестиращите използваха интернет - блогове и социални медии, за да изразят своя гняв и да разкажат на света за ситуацията в България от тяхна гледна точка.

В публикация в блог, който пита: "Какво се случва в България?" и се разпрати вирусно в сряда, българинът Георги Маринов дава прост отговор, по собствените му думи: "Хората са по улиците в знак на протест. Всички големи градове - София, Пловдив, Варна, Бургас – в продължение на шест дни и повече, ако трябва, десетки хиляди българи излизат за промяна, настоявайки некомпетентното "експертно" правителство да подаде оставка и Парламентът да се разпусне.

"Ние си искаме достойнството обратно", добавя той, преди да пледира за подкрепа от онлайн публиката си. „Просто не ни отминавайте, преди София да не пламне", заключава той.

След улиците протестите се пренасят и в социалните мрежи. В Youtubе някои приеха твърде буквално призива за танци.

В Tumlbr най-споделяни в страната са фотоалбуми със снимки от протестиращите, отново с хаштаг #ДАНСwithme.

Във Facebook #ДАНСwithme също стана гореща тема. Има разгорещени дискусии, дълги статии, снимки и статуси, всички свързани с този термин. А разбира се, що се отнася до хаштаговете, платгормата за микроблогинг Twitter все още е „царят на социалните медии“. Хората дори използват QR кодове, за да изказват слоганите си, така че децата да не може да чуят нецензурните думи и пожелания, пише още Euronews.

Масовите протести започнаха в петък, след като парламентът прие за председател на ДАНС номинирания от премиера депутат от ДПС Делян Пеевски. На избора му се противопостави президентът Росен Плевнелиев, а заради силния обществен натиск вчера депутатите преразгледаха решението си.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase