Финландците вече разчитат само на Windows Phone. Снимка: Reuters

Финландският телекомуникационен концерн Nokia е взел решение да спре през лятото доставката на смартфони, базирани на платформата Symbian, пише Financial Times.

В бъдеще Nokia ще залага в бизнеса си със смартфони изключително на Windows Phone, а при по-евтините телефони ще се ползва специално разработената за устройствата от серията Asha платформа. Камерфонът Nokia 808 PureView със сензационната си 41-мегапикселова резолюция по този начин остава последният смартфон със Symbian, който финландците пускат на пазара.

Откакто през февруари 2011 г. Nokia обяви решението си да продължи да разчита на новата платформа Windows Phone и постепенно „да стопи“ Symbian, делът на Symbian на пазара на смартфони намаля изключително бързо.

Ако преди няколко години системата държеше 50 на сто от пазара, но и при значително по-малък брой общо продавани смартфони, сега делът на Symbian е паднал до под пет процента. От тази година Windows Phone изпревари Symbian, като през първото тримесечие Nokia е продала близо 5,6 милиона устройства от серията Lumia, но само 500 хил. Symbian телефони.

Nokia назовава и чисто практически причини за това в бъдеще да разчита изключително на Windows Phone, а не на Symbian. „Отнема ни 22 месеца, за да произведем и покажем на публиката смартфон със Symbian. С Windows Phone ни е нужна по-малко от една година. Трябва да прекарваме по-малко време за разработване на програмни кодове, а за сметка на това може да се съсредоточим върху елементи, които ще подобрят потребителското преживяване, като фотография, картови услуги, музика и приложения", заяви говорителят на Nokia пред Financial Times.

Още новини от света на комуникациите четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase