Снимка: Архив Reuters

Американският онлайн концерн Google анонсира следващата си стъпка в развитието на Google Maps за мобилни устройства в България – Google Maps Navigation (Beta) за телефони, които оперират с Android 2.2 (или по-нова версия) и  iOS 5.1 (или по-нова версия).

Въпреки че е в бета версия, приложението предлага доста функции, които могат да се използват и от българските потребители, при това напълно безплатно.

Наличната Google Maps Navigation (Beta) с интернет свързана GPS навигация или ‘satnav’ система осигурява постоянна гласова навигация при шофиране като част от опциите на Google Maps за мобилни устройства.

Приложението използва мобилния интернет през телефона, за да предостави най-новите карти и маршрути за шофиране. Навигационната програма на Google се актуализира редовно с най-новите данни от Google Maps, което означава, че не е нужно потребителите да закупуват подобрения на картите или ръчно да ги актуализрат през устройствата си.

Приложението е създадено изцяло на базата на интернет свързана GPS система, която дава възможност на потребителите да търсят определена локация чрез гласови команди. В допълнение към опцията за търсене на конкретен адрес Navigation дава възможност и за търсене на дадено място по търговско наименование.

Така например потребителят просто може да каже „София” или „Летище София” и Google навигацията ще го упъти към желаното място. Navigation Beta има множество опции, включително намирането на допълнителни места по пътя, като бензиностанции, ресторанти и паркинги.

Програмата е лесна за ползване. Потребителят трябва само да напише или каже желаната дестинация и Google Maps Navigation я намира по същия начин, както се търси и в Google Maps. Грешно написаните места се коригират автоматично, а тези, които потенциално са с еднакви имена и могат да се объркат, излизат като различни резултати от търсенето, така че потребителят сам да реши кое е правилното място.

Програмата няма нужда от обновяване или изтегляне на по-нова версия, тъй като винаги съдържа най-новите карти, търговски обекти и информация за трафика. Връзката с интернет гарантира използването на най-актуалните данни от Google Maps. Не се налага и закупуването на по-нови карти или ръчна актуализация на мобилния телефон.

Тъй като за София вече е налична и услугата Google Traffic, потребителят може да получи и препоръки как да избегне задръстванията в столицата.

Освен това е възможен и преглед чрез Street View или сателит. Различните нива в Google Maps дават възможност за поглед към заобикалящата среда извън трафика, например на дадено сложно кръстовище или витрините на даден магазин.

Наскоро Google обнови Google Maps за България с добавянето на опцията за визуализация на трафика по пътищата, а след това страната беше добавена и в услугата Street View.

Още технологични новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase