Снимка: Ройтерс

Новата година започна доста интересно за телеком бранша в Австрия. Hutchison 3G Austria, 100%-на дъщерна компания на хонконгската Hutchison Whampoa Limited, приключи сделката за пълното придобиване на мобилния оператор Orange Austria от досегашните ѝ собственици - Mid Europa Partners и France Telecom. Сделката беше предшествана от дълги няколкомесечни преговори и получи одобрението на европейските и австрийските регулатори през миналия месец, предава Ройтерс.

Условие за сливането на Orange и Hutchison бе и препродажба на евтината марка на Orange Yesss на лидера на пазара Telekom Austria за до 390 милиона евро. Австрийският федерален орган за защита на конкуренцията (BWB) проверяваше тази препродажба в продължение на месеци и въпреки че даде разрешение, у някои от членовете му останаха съмнения за картелиране.

В края на декември BWB декларира, че ще се откаже от каквото и да е възражение за придобиване на Yesss. Този т.нар. рекурс е бил оценен от органите на властта като малък шанс за успех. "Процесът по обжалване ще доведе само до излишно забавяне, но в крайна сметка няма да донесе нищо", смятат от BWB. Решението на регулатора за съпътстващото преразпределение на радио честоти бе обжалвано от T-Mobile Austria, собственост на Deutsche Telekom.

След сключената вчера сделка Hutchison 3G Austria се превръща в третия по големина мобилен оператор на стойност 1,3 млрд. евро. "Щастливи сме, че преминахме дългия процес на регулаторно одобрение и най-после можем да финализираме придобиването", коментира Ян Трьонов, ръководещ местното подразделение на Hutchison 3G Austria. "С особено нетърпение очакваме активизирането на работата по изграждане на национална LTE мрежа в Австрия през следващите две години", отбеляза той.

Продавачи на Orange са от една страна финансовият инвеститор Mid Europa Partners, която държеше 65 процента. Останалите 35% бяха собственост на France Telecom. Hutchison 3G Austria GmbH е част от конгломерата Hutchison Whampoa от Хонконг. В Австрия дъщерното дружество бе регистрирано през 2003 г. и през май същата година стана първият UMTS мобилен оператор в Австрия, оперирайки под марката 3. Към края на 2012 г. операторът имаше 1,5 млн. клиенти на телефонни и интернет услуги.

Сделката намалява броя на телекомите в Австрия от четири на три. Hutchison и Orange Austria са двата най-малки оператора, а след обединението си ще се наредят на трето място с 24% пазарен дял. Лидер продължава да бъде собственикът на българския оператор "Мобилтел" Telekom Austria със своята марка A1, следван от дъщерната на Deutsche Telekom компания T-Mobile. Австрийските оператори обслужват население от едва 8,4 млн. души, което води до силна конкуренция и ниски цени за клиентите, пише Ройтерс.

В другата паралелна сделка Telekom Austria завърши покупката на бюджетния мобилен оператор Yesss. Стойността на сделката възлиза на 390 млн. евро и освен самия оператор Yesss включва честоти, базови станции и друга интелектуална собственост на Orange Austria, включително марката One.

Сделката маркира и нарастващото желание на мобилните оператори в други европейски страни за консолидация, пише още Ройтерс. Особено на пазари като Германия и Испания анализаторите очакват още сливания. Предвид нарастващите разходи за поддържане на инфраструктурата и спада на приходите мобилните оператори могат да потърсят спасение в сливания.

Още новини за пазара на технологичните дружества четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase