Снимка: Reuters
fallback

Не е изненада, че облагите за служителите на Google са от най-приятните в света – сред най-разискваните са безплатното подстригване, деликатесите за чревоугодници, здравното обслужване на място и високотехнологичните тоалетни – но в интервю с директора за човешките ресурси Ласло Бок открих, че последната екстра за тях е свързана с ... отвъдното, пише в свой материал за американското списание Forbes Джесика Кесърли.

„Може и да звучи нелепо, но обявихме и облаги при смърт в Google“, каза Бок, дошъл в Google през 2006 г. след раздялата си с General Electric.

Ако американски служител на компанията почине, неговият брачен или извънбрачен партньор ще получава 50% от заплатата му през следващите 10 години. И нещо още по-изненадващо – говорител на Google потвърди, че няма изискване за срока, в който съответният служител е работил в компанията.

„Едно от нещата, които осъзнахме напоследък, бе, че един от най-суровите, но и най-гарантирани житейски факти е, че в определен момент част от нас ще се сблъскат със смърт на партньора“, обяснява Бок.

„Това е ужасен, труден период, без значение кога се случва, и всеки път, когато преминаваме през това като компания, се опитваме да открием начини да помогнем на оцелелите партньори на починалите служители на Google“, добави той.

Идеалистичният подход е въведен официално стъпка по стъпка през 2011 г. В добавка към 10-годишния финансов пакет оцелелите партньори получават и незабавно прехвърляне на акциите на починалия служител, а всички деца от връзката им ще получават по 1 000 долара месечно до 19-годишна възраст (или до 23 години, ако следва редовно в университет).

„Очевидно тук няма полза за Google“, признава Бок. „Но за компанията е важно да помага на нашите семейства в подобно ужасно, но неизбежно събитие“, отбелязва той.

По отношение на облагите по време на майчинство или бащинство обаче Google води хорото: според говорител на компанията баща на новородено може да вземе 6 седмици платен отпуск, а майка – 18 седмици.

Експертите в отдела „Човешки ресурси“ на Google  използват 3 метода за определяне на нуждите на служителите: годишно проучване, измерващо настроенията на служителите във всеки отдел; ресурсни групи на служителите, където те споделят идеи, които впоследствие се насочват към отдела (според Бок тук най-активни са най-възрастните служители на Google); и виртуални електронни съобщения, обхващащи диапазона от финансови съвети през детско здравеопазване до зареждането на кафенетата.

Google поема голям натиск заради привилегиите, твърди Бок, макар че мрази да използва тази дума. „Хората казват: „Вие сте Google, разбира се, че можете да си позволите да предлагате тези щуротии“, посочва той.

От негова гледна точка обаче нещата изобщо не трябва да се свеждат до парите. „Разбира се, има изследвания, които показват, че програмите за облагодетелстване на персонала като нашата могат да подобрят запазването му и изглежда подобряват представянето му до определена степен“, изтъква мениджърът.

Още за облагите, които ползват служителите на Google - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

коокал

преди 12 години

Нищо ново под слънцето. Застраховка живот равняваща се на няколко брутни годишни заплати е стандарт в големите западни комании. Гугъл просто са намерили застраховател който "разсрочва плащанията" :)

22

любопитко

преди 12 години

А някой случайно да знае колко е средната възраст на персонала в google? :-)

21

Анонимен

преди 12 години

Лесен и сигурен интернет доход!! Само по няколко кликания на ден !! БЕЗ ДА ИНВЕСТИРАТЕ СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА clixsense-bg.alle.bg/

fallback