Снимка: Reuters

Трудно признание за софтуерния концерн Microsoft – напомпаният с доста инвестиции онлайн бизнес около търсачката Bing ще расте по-бавно и с по-малко приходи от по-ранно очакваните. Пряка последица от мрачната перспектива е отписване за над 6,2 милиарда долара, което ще изяде напълно тримесечната печалба.
Анализаторите очакваха на 19-и юли Microsoft да отчете чиста печалба от около 5,25 млрд. долара за тримесечието, предава Ройтерс.

Отписването е почти и признание, че aQuantive на практика е безполезен. Microsoft придоби компанията преди пет години за 6,3 млрд. долара, за да насърчи онлайн рекламните си приходи и да се противопостави по-добре на конкурентите си Google и Yahoo. Към онзи момент това бе най-голямото придобиване за Microsoft, което бе надминато само от покупката на Skype за 8,5 млрд. долара през миналата година.

Освен това Microsoft очаква по-слаби ръст и печалба в подразделението за онлайн услуги, което включва търсачката Bing и интернет портала MSN, отколкото „досегашните ни предвиждания“. Microsoft не назовава обаче конкретни числа.

Така онлайн бизнесът остава най-слабото място на Microsoft: само през първите три месеца на текущата финансова година подразделението е отчело оперативна загуба от 1,4 млрд. долара. Все пак загубата е по-ниска спрямо тази от миналата година, когато е била в размер на 1,9 млрд. долара.

И до днес концернът печели най-много от своята операционна система Windows и офис програмите си. През първите девет месеца на финансовата година общата печалба за базираната в Редмънд компания е в размер на 17,5 млрд. долара. Отписването се случва в четвъртото финансово тримесечие, което тъкмо приключва. Данни за него компанията ще изнесе на 19-и юли.

Още новини от технологичния сектор четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase