Снимка: Reuters

Само пет дни преди началото на конференцията за разработчици на Apple в Сан Франциско, Google обяви значителни подобрения на своята картова интернет услуга.

Лидерът в интернет търсенето държи водеща роля в ползването на географски данни за мобилните устройства. Очаква се обаче конкурентът Apple да замени сега ползваните в iPhone и iPad Google Maps със свои собствени услуги.

Сред новостите в Google спадат триизмерни графики на големите градове в мобилната версия на Google Earth, обясни мениджърът Браян МакКлендън в Сан Франциско. До края на годината трябва да бъдат обхванати редица метрополии с общо население от 300 млн. души – преди всичко в САЩ и Европа.

Google е инвестирал „много усилия в картите, които буквално представят целия свят, стават все по-прецизни и са лесни за ползване“, пише МакКлендън в корпоративния блог.

Принос за по-голямата точност на географските данни ще имат и самите потребители. За тази цел през 2008 г. Google разработи услугата Software Map Maker, която дава възможност за лесно записване и предаване на картови данни. Тя е налична и в ЮАР и Египет, а в следващите седмици ще се появи и в още десет страни, сред които Австрия, Белгия, Дания, Лихтенщайн, Люксембург и Швейцария.

На смартфоните с Android дигиталните карти ще бъдат налични и офлайн, например в обществен транспорт, ако там няма интернет връзка. Тази функция ще бъде въведена в повече от 100 държави през следващите няколко седмици. За панорамната услуга Google Street View компанията обяви пускането на т. нар. „преселник“ - специална камера в раница, която запечатва снимки от пространствата извън градовете – за пример мениджърът назова Гранд Каньон.

Освен Google и Apple, и Microsoft работи в момента над подобна картова услуга - Bing Maps, която обаче засега отстъпва по използваемост пред Google Maps.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase