Демонстрация на технологията. Снимка: Via Inteligente
fallback

 

Испанската компания Via Inteligente разработи нова технология, наречена iPavement ("интелигентен тротоар"), която ще позволи вграждането на Wi-Fi клетки в плочите, с които се настилат тротоарите. Производството ще започне от юни в Испания, пише Dow Jones.

 

Всяка от каменните плочи e с размери от 40 х 40 х 7 сантиметра, тежи приблизително 24 килограма и ще съдържа специален микропроцесор, който ще се свързва с мобилни устройства в обсега му чрез Wi-Fi или Bluetooth връзка.

iPavement ще предоставя на минувачите разнообразни информационни услуги, като например карта на града, информация за обществения транспорт, предложения за прекарване на свободното време, виртуални библиотеки, както и рекламни кампании. Освен това системата ще предоставя чрез достъп до мрежата информации за най-важните събития в града.

Приложенията ще поддържат няколко езика и ще могат да се използват във всички популярни браузъри. iPavement обаче има съществен недостатък: безжичната връзка ще може да се използва само при температури между -10 и 45ºC.

Всяка една от плочите ще бъде захранвана от 1000-ватов кабел. За да бъде Wi-Fi връзката стабилна, служителите, които ще поставят плочите, ще трябва да осигурят разстояние от минимум 20 метра между две отделни плочи.

Засега обаче не е ясна цената, на която общините ще могат да се сдобият с модерната технология.

 

Още новини за високите технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 12 години

до Томас - марш в пещерата, лицемер ! Това да не би от камък да го *** или ползва компютър с интернет. Как мразя лицемери лелеее..

17

Селянин

преди 12 години

А, аз ако си паркирам трошката на плочките дали тоя чип още ще работи?

16

инженьер

преди 12 години

Технология, ама наполовина!В плочките трябва да сложат и пиезо сензор, който да произвежда ток при преминаването на пътникопотока по плочката.

fallback