Снимка: Ройтерс
fallback

Все повече китайци кликат върху измамни линкове, където на ниски цени се предлагат новия iPad или твърде трудно получаемия в страната iPhone 4S.

На такива сайтове според проучването на ден се отчитат по 200 000 кликвания, пише Wall Street Journal.

Клиентите са привлечени най-вече от обещанието, че трябва да плащат едва като пристигне стоката. След това получават обаждане от измамниците, с което ги тестват към кой вид измама да се насочат.

Ако клиентът очевидно има малко познания за продуктите на Apple или за пазаруване в интернет, той получава фалшиво устройство или стар модел с надеждата, че така или иначе ще плати за него. В повечето случаи обаче жертвите дори са убедени да платят предварително. Тогава те въобще не получават стоки.

В доклада не се посочва колко точно от тези 200 000 дневни кликания водят до измамни транзакции.

Трикът с доверието не е нещо ново по принцип в Китай. Но бързото разрастване на интернет гарантира, че винаги има голям брой от неопитни потребители в мрежата. От края на 2009 г. 129 милиона китайци преоткриха интернет за себе си.

За да ги защити срещу измамите, ведомството дава някои основни съвети: „Проверете, даили е зададен телефонен номер за услугата. Просто търсене на номера в интернет ще покаже, че дилърът предлага не само iPad, но също така и апартаменти под наем, продажба на медикаменти, или дори е и туристически агент".

Най-добрият начин за китайците да се сдобият с престижните устройства остава отбиване в официален магазин на Apple в Хонг Конг. Тази опция вероятно да бъде още по-привлекателна, защото наскоро правителството намали наполовина митата върху електронни стоки за лична употреба.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

уточнение за днес.бг

преди 12 години

13: "Та iPhone не е дори в първата тройка на най-търсени и продавани смартфони" в Китай

9

Анонимен

преди 12 години

@4"имало случаи някой да си продаде бъбрека, за да си вземе iPhone "Нищо подобно ! 10 000 китайци на година си продават бъбреците и си купуват разни неща с тях за които ти не си чул и световните агенции не пишат!Един от тях обаче си купил и iPhone с парите и това стана светована новина по всички емисии в най гледаното време!Познай как стават тия работи!13: "Та iPhone не е дори в първата тройка на най-търсени и продавани смартфони"

8

Анонимен

преди 12 години

Днес бг пак се излагат с платените си публикации (или са просто безплатни айзомбита)"И всичко заради стремежа да имаш iPhone"Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха............Та iPhone не е дори в първата тройка на най-търсени и продавани смартфони бе, а много по-назад. Пуснте която и да е търсачка и ще се убедите!

fallback