Протест срещу Sopa и Pipa. Снимка: Reuters
fallback

Преди няколко месеца големите американски компании, като Facebook, Google, eBay, Twitter, протестираха, пускаха реклами, писаха петиции и заплашваха с прекъсване на дейността си заради американските проектозакони Sopa и Pipa.

Заедно с милиони интернет потребители те спряха Sopa и Pipa, защото не пожелаха да възприемат възможната цензура на мрежата.

Сега обаче американският републиканец и член на Конгреса Майкъл Роджърс внася нов проектозакон и вече събра повече от 100 привърженици в камарата на представителите.

Проектът HR 3523 със заглавие Cyber Intelligence Sharing and Protection Act, накратко Cispa, буди тревожни спомени за Sopa и Pipa, пише в свой анализ германският Die Zeit.

От текстовете на проектозакона личи, че Cispa трябва да служи за насърчаване на размяната на конфиденциални и други информации за „киберзаплахи“ между американските власти и компаниите. „И за други цели“, пише почти в началото на текста.

Дори само това допълнение ясно показва онова, което е толкова опасно в Cispa: неяснотата и липсата на точно определение за термините.

Electronic Frontier Foundation (EFF) предупреди, че Cispa е толкова общо обхваната, че може да бъде използвана срещу сайтове като The Pirate Bay или WikiLeaks и може да доведе до мащабен мониторинг на интернет.

Според законопроекта дружествата ще могат да използват всички видове системи за киберсигурност, за да събират информация за заплахи за техните права и собственост. Тази информацията те могат да споделят с други компании и правителството на САЩ. И дори трябва да бъдат насърчавани да го правят.

Доставчиците могат дори да заключват потребителски акаунти или да блокират достъпа до сайтове като The Pirate Bay, пише EFF.

Още за Cispa, както и други новини за комуникации, четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 12 години

Мислете малко! Тези нови ограничаващи свободата ни закони, засягат всички, а не само САЩ. Защото Гугъл, Фейса, Яху и т.н. са американски компании. Всички ние сме техни потребители. Това не е закон за американците, а засягащ целият свят. В крайна сметка , това е целта! Абсолютен контрол на нета. Единственото нещо което, до сега не са контролирали. Нещата са сериозни. Замислете се, защо има такъв натиск и постоянно се създават подобни проектозакони, въпреки че обществото ги отхвърля.

18

бат Миро

преди 12 години

до 19 - ми то и megaupload не е американски сайт, но видя ли какво стана?САЩ имат закон, който им позволява да спират всеки., NET и още 2-3 домейна и да вземат контрол върху името по собствена преценка, пък нека сайта е в Китай.

17

Do 10

преди 12 години

Mnogo si prav!!! Az i sega ne gledam tv.Samo koito ne e jivql po vremeto na T Jivkov ne znae za kakvo stava vapros.Zatova da se borim do posledno.Televiziqta e otjivelica ot minaliqt vek.Tq e za komputarno negramotnite!

fallback