Sony ще продължи да прави телевизори. Снимка: Reuters

Японският електронен гигант Sony няма да се откаже от своя губещ бизнес за производство на телевизори.

„Sony без телевизори няма да има", заяви бъдещият изпълнителен директор на концерна Казуо Хирай в интервю за германския Welt am Sonntag. Хирай ще поеме кормилото на Sony в началото на април, като замени сегашния главен изпълнителен директор сър Хауърд Стрингър. 

Още по темата

Телевизорът за много хора е в центъра на развлеченията у дома. „С това телевизорът се превръща във важен продукт, който ще ни позволява да бъдем представени в потребителската среда", казва Хирай. Въпреки това бизнесът трябва да стане отново печеливш. Това ще стане само в случай, че Sony намали разходите и създаде „страхотни продукти“.

В бизнеса със смартфони Sony ще продължи да се фокусира върху операционната система Android на Google. „Но ние сме отворени и за други платформи“, заяви Хирай. Бъдещият шеф на Sony смята, че е възможно дори и въвеждането на собствена операционна система.

Sony е затънала здраво в червената зона. Японският електронен гигант очаква да приключи годината, приключваща през март, със загуба от 220 млрд. йени (2,2 млрд. евро), тъй като обяви компанията в началото на февруари. Това ще бъде четвъртата поредна година на загуби. Сега от Хирай се очаква да изведе някогашния лидер от кризата.

Sony приписва по-слабите си резултат на въздействието на наводнението в Тайланд, влошаващите се пазарни условия в развитите страни и бързия ръст на йената спрямо еврото. Големи проблеми Sony изпитва именно в бизнеса си с телевизори, където има силен спад на търсенето и ценови натиск от конкурентните.  

Още новини за света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase