Снимка: Reuters

Досега изглеждаше изключено Apple да се споразумее с производители на смартфони с Android, които използват нейни патентни, по начина, по който го направи Microsoft. Докато Microsoft получава по около 5 долара за продаден смартфон с операционната система на Google, се твърди, че Стив Джобс искал да унищожи Android.

Сега обаче се появиха спекулации, според които Apple все пак е готов да сключи лицензионно споразумение. То обаче няма да се отнася за всички производители, но с Motorola и Samsung вече има преговори, пише Dow Jones Newswire.

Според агенцията Apple иска да получава между 5 и 15 долара на устройство, без при това да има планове за засилено лицензиране на технологии. Сумата се равнява на 1% до 2,5% от нетната цена на устройствата. Преди време Motorola бе критикувана заради искането си да получава 2,25% от нетната цена на устройствата на Apple заради използването на нейни патентни.

Засега няма официално потвърждение, че в момента текат преговори по темата, но процесът едва сега започва, пише още Dow Jones Newswire.

Несигурният изход от правния спор с Motorola и Google вероятно е накарал Apple да не поема рискове, а по-скоро да търси взаимноизгодно решение. До този момент Apple подаде искове срещу многобройни производители, но се сблъска и с ответни искове, част от които засега са в ущърб на компанията. Освен това част от акционерите вече критикуваха компанията, че влага твърде много енергия в патентните спорове, вместо да инвестира в допълнителни иновации.

В някои случаи Apple вече е сигнализирал готовност за сключване на подобни споразумения. Компанията е заявила пред австралийски съд през миналата година, че е водила подобни дискусии със Samsung през лятото на 2010 г., отчасти и заради тесните връзки между двете компании. Но тези разговори били прекратени, след като Samsung пусна на пазара своя първи таблет с Android - Galaxy Tab, през есента на 2010 г.

Анализатори обаче предупреждават за допълнителни последици. След като Microsoft вече взима по 5 долара за всяко продадено устройство с Android OS, и в случай, че и Apple постигне целта си, цената на смартфоните с операционната система на Google може да стане твърде висока. Това може да откаже част от производителите да работят с тази операционна система.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase