Скоро ще можем да плащаме с клиентски карти и в такситата. Снимка: БТА

Технологични решения в областта на автомобилната индустрия ще бъдат във фокуса на "Мобилтел" през 2012 година. Първото от тях е M-Tel Taxi Manager - иновативна система, с която таксиметровите компании в България вече могат да организират 100% от бизнес процесите си. Услугата включва таблет за автомобила, софтуер и комуникационна среда в пакет, съобщи операторът.

С нея компаниите имат възможност да обработват и изпращат поръчки, да районират и разпределят шофьорите. Таблетите в автомобилите разполагат с GPS и специално приложение, което позволява да бъдат проследявани нередности и измами, да се наблюдава поведението и представянето на шофьора. Чрез тях се получават известия за събития на пътя, като например задръствания и ремонти. Клиентите също са улеснени - те могат да заплащат с клиентски карти и електронни ваучери, които ще се обработват с устройствата. Върху таблетите могат също да бъдат излъчвани рекламни клипове и промоции.

M-Tel Smart Car е другото технологично решение, разработвано от телекома съвместно с партньори и GPS България. Благодарение на него, автомобилите съвсем скоро ще станат „по-умни“ и ще улесняват ежедневието и работата както на самите водачи, така и на производители, застрахователи, сервизни центрове.

Посредством допълнително устройство в превозното средство ще се осъществява дистанционно наблюдение и диагностициране на автомобила седем дни в седмицата, 24 часа в денонощието, независимо от неговото местоположение. С M-Tel Smart Car могат да бъдат предотвратени сериозни технически проблеми по превозното средство чрез незабавно сигнализиране на сервизния център за възникнало събитие. Устройството предава в реално време данни за наличните проблеми в контролерите, отчетени от бардовия компютър, текущата скорост и пробега на конкретното превозно средство, следи за оборотите и температурата на двигателя и дори за количеството изгорели емисии.

M-Tel Smart Car повишава ефективността на сервизите и позволява технически мониторинг на огромни групи автомобили.

Другите области, в които телекомът ще съсредоточи усилията си през годината, са облачните услуги, мобилните приложения, проектите в партньорство с правителството и публичния сектор, банкирането и финансите.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase