Снимка: Getty Images News
fallback

 

Негативните тенденции в търговията с компютри от началото на 2011 г. се потвърдиха и през четвъртото календарно тримесечие, когато българският РС пазар се сви с 13,5% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2010 г., показват данни на анализаторската компания IDC.

Спад има и на пазара на преносими компютри, като там намалението е с 11,2% на годишна база през четвъртото тримесечие. Най-търсени са били модели с цени под 800 лева. Въпреки няколко големи доставки в публичния сектор, настолните компютри регистрират спад от 20% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2010 г.

За цялата 2011 г. РС пазарът  се срина с 16,6% и падна дори под  нивата на 2007 г. Преносимите компютри бяха по-засегнати със спад от 18.8% през 2011 г. и дори евтините оферти и непрекъснати промоции не успяха да привлекат повече клиенти от 2010 г. Пазарът на настолни компютри се понижи само с 10.2% през 2011 г., но търсенето все повече се измества към преносимите компютри.

На този етап таблетите не оказват сериозно влияние върху продажбите на компютри в България, защото цените им са все още високи за родния потребител, се казва още в доклада на анализаторите.

За сравнение РС пазарът в Централна и Източна Европа нарасна със 7,3% през 2011 г., а повечето страни в региона вече втора поредна година са на ръст.

„Прогнозата за 2012 г. е по-скоро песимистична“, коментира Евелин Стоев, старши анализатор в IDC. „Очевидно е, че и домашните потребители, и бизнесът ще започнат да купуват повече компютри, след като се уверят, че икономиката еднозначно излиза от кризата. Позитивен сигнал може да даде правителството с ускорено въвеждане на електронно правителство, но все още предстои да видим резултати в тази насока."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

ДО 23

преди 12 години

Аз си ползвам старата.

27

philip_petev

преди 12 години

10-ти, това е твое право, всеки си има собствено мнение, но я ми кажи, как ще вземе работодателя, като някой преди това трябва да купи от него, това, което е произвел (стока или услуга), нали така? Особено такива (често срещани напоследък), които решават да компенсират по-слабото търсене с по-високи цени. Дори мога да сложа в този кюп и банките, защото освен всичко друго са и частен случай на работодател. И пак се връщаме на кокошката ли е първа или яйцето. Хайде да не пишем глупости, става ли?

26

Анонимен

преди 12 години

Edva tazi godina 6te se poqvqt seriozni ustrroistva deto si struvat parite.Dosega bqha ni riba ni rak!

fallback