В редица държави се проведоха протести срещу споразумението. Снимка: Reuters
fallback

30-годишният Иван Петров, който преди няколко месеца си е купил нов автомобил от реномиран западен производител се оплаква в личния си блог, че колата му създава проблеми. На другия ден Петров получава документ от интернет доставчика си, че заради обида към производителя той ще бъде глобен, достъпът до блога му – ограничен и получава последно предупреждение за спиране на интернет услугата.

По същото време 26-годишната Петя Александрова тегли от торент сайт анимационен филм за малката си дъщеря. След два дни Петя също получава глоба и предупреждение, че при следващо нарушение на авторските права на филмовото студио може да бъде осъдена на ефективен затвор.

Oще по темата
30 яну 2012 17:04
252

Всичко това не е фикция и може да се случи, ако Европейският Парламент и българското Народно събрание ратифицират международното търговско споразумение за борба с фалшификациите (ACTA).

Страната ни вече подписа в края на миналата седмица документа, но под условието за последваща ратификация от българския парламент, обясниха на пресконференция днес представителите на браншовото сдружение на независимите интернет доставчици в България.

Един от проблемите според браншовиците е подписването на споразумението, без то да е минало широко обществено обсъждане.

"Не желаем да подкрепим договор, който би създал фарс в интернет пространството. При това по този начин ни се вменяват задължения, които са нетипични за доставчиците на интернет", заяви изпълнителният директор на асоциацията Светослав Димитров.

По думите му носителите на авторски права прехвърлят отговорността за следене за нарушения на доставчиците. Според него инвестицията за следене на трафика в хардуер, софтуер и заплати на специалисти ще бъде няколко стотици милиона лева – непосилна сума за българската индустрия. А самият законопроект ще превърне доставчиците на услугата в полицаи и надзиратели.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

228

Анонимен

преди 12 години

Интересно,кой ли държи правата над кирилицата и латиницата?Ако се приеме АКТА как ли ще пишем и четем?Арабите сигурно ще си потърсят правата над цифрите.Е тогава ще стане интересно!Назад към пещерите народе!

227

до 261

преди 12 години

Като цяло този закон е платен от големите звукозаписни и филмови корпорации,чиято цел е да са монополисти на пазара.Те творците и сега реват кански от тях но ако се приема АКТА те ще станат по бедни и послушни.И доста по управляеми и предвидими!

226

анонимен

преди 12 години

ми в съседна Сърбия го няма това нещо. щото не са в Европата, като нас. големите граждани и европейци сме.. живи да ни оплачеш.

fallback