Снимка: Булфото
fallback

Търсенето на работа ръка в трите сектора ИТ, аутсорсинг, електроника и хардуер надвишава три пъти предлагането на работната сила, твърди в разговор за Investor.bg Снежана Райкинска, съосновател и управител на първата в България агенция за подбор на ИТ специалисти „Булуърк“. 

По думите й през миналата година най-много са се търсели специалисти за ИТ сектора – софтуерно производство, телекомуникации, технологична поддръжка, както и специалисти за изнесените бизнес процеси – служители за кол центрове и съпорт центрове. 

Във високотехнологичните сектори заплатите са много добри и са 2,5 пъти по-високи спрямо средното за страната възнаграждение. Това е лесно обяснимо – става въпрос за висококвалифициран труд, обяснява Райкинска.

"Очакваме през първото полугодие да има замразяване на заплатите. Голяма част от нашите клиенти не биха наели хора, които да им струват повече от 4 хил. лева като общ разход. Това означава, че един такъв работодател би дал нетно възнаграждение средно от порядъка на 2 500 лева. Преди можеше да се получат в нетно изражение и заплати от над 3 хил. лева", добавя специалистът. 

Цялото интервю четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

sluzhitel

преди 12 години

Не теглим филмчета от нета -забранено е, пък и нали нета ни е слаб:) - поне Койчо ти така споделяш:)

56

svedust

преди 12 години

я, я, я пиши коя е тази фирма дето дава 3 к в евро чисто да кандидаствам и аз

55

svedust

преди 12 години

Кво плюете по Булуърк бе нещастници недни! Кат не ви изнася, не ходете на интервю там. А тука 2/3 от хейтърите като сополи се влачат и са обиколили всички агенции, а?И още нещо, тия от Булуърк в тази статия ви казват какво им се иска на работодателите, а не на вас - на тези дето ни плащат. Btw. от 5 г. работя в една фирма, заплатата ми е замразена от 3 г., а онзи ден, шефа ми намекна как трябва да ми я намали, за да съм съпричастен в кризата с фирмата... *** неглеца..

fallback