Снимка: Reuters

Стартирането на продажбите на новия iPhone на Apple в Китай доведе до бунтове: стотици китайци обсадиха в петък два обекта на Apple в столицата Пекин, където iPhone 4S трябваше да се продава.

След като един от магазините не отвори, разочаровани клиенти атакуваха охраната и замеряха с яйца прозорците, предаде AFP. Полицията арестува най-малко двама души. Apple обяви малко по-късно, че преустановява продажбите на iPhone 4S в Китай за неопределено време.

Магазинът на Apple в района Санлитун в Пекин трябваше да отвори в 7 часа.

"Чакахме тук цяла нощ", обяснява 18-годишният Том Сун. "Това просто не е честно, бесни сме", допълни той.

29-годишният Ли Тиян е пътувал с автобус от Шандун, за да не пропусне старта на продажбите.

"Направо ще се побъркам, ако не отворят". Друг млад мъж, който в студа е чакал пред магазина, заяви, че искал истински iPhone, а не реплика.

Говорителят на Apple Каролин Ву заяви, че магазинът просто не можел да отвори, защото тълпата отпред била твърде голяма. Apple е бил задължен да гарантира сигурността на персонала и клиентите си. Междувременно всички iPhone били разпродадени, така че засега смартфонът не може да бъде купен нито в Пекин, нито в Шанхай.

Новият iPhone се превърна в хит от стартирането на продажбите на 14-и октомври. В Китай досега той можеше да се купи само на черния пазар – като внос от съседни страни или Хонг Конг, където официално се продава. В петък обаче той се продаваше не само в официалните магазини на Apple, но и в магазините за електроника.

Китай е най-бързо разрастващия се пазар на Apple. Продажбите там са на второ място след тези в САЩ. Американската компания откри шест официални магазина в Народната република, но има и много фалшиви магазини на Apple в цялата страна.

Снимки от безредиците вижте само в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase