Снимка: Reuters
fallback

Руската космическа агенция "Роскосмос" призна, че на практика вече няма надежда за спасяването на космическия апарат "Фобос-Грунт", съобщиха ИТАР-ТАСС и АФП.

Както е известно, автоматичната междупланетна станция беше изстреляна към Марс в началото на месеца, но остана в околоземна орбита и не можа да се насочи по траекторията си към Червената планета.

Oще по темата

"Трябва да бъдем реалисти. Тъй като през цялото това време не успяхме да осъществим връзка с апарата, на практика вече не съществуват шансове да осъществим тази мисия", заяви заместник-директорът на "Роскосмос" Виталий Давидов.

Той каза, че в космическата агенция още не са изяснени точните причини за повредата на апарата.

"За съжаление ние не разполагаме с телеметричните данни и не можем да установим какво точно се е случило".

Изяснявайки защо апаратът не е стабилен в орбита, Давидов уточни: "Ние не можем да влезем във връзка с "Фобос-Грунт", но системата за управление може да работи. Може би има някакво изтичане".

 

                                                                                                                                                                                                               (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 12 години

Това какво значение има драги 87 ?!?Коя държава плаща за тия мозъци коя държава прави откриването коя държава налива милиарди в наука и има най модерните лаборатории в света.Наука се прави с пари, а не с водка и газ, и най големия учен би избягал там където има достатъчно пари за да развива науката. Маса руски учени заминаха за Русия. Пък в русия, ако махнат телените огради, а САЩ махне визите в русия ще останат само медведев и путин.

83

Анонимен

преди 12 години

Никога не е имало нещо "американско" освен бизони.Когато се казва "американско" се има предвид добре платен в общия случей- бял европеец.Манхатън проджект - от топ 10 мозъци - двама американци и единия с образование от Европа.Т.е. американско = добре финансиран проект изпълнен от европейци(в повечето случеи германци).

82

^3DAttack

преди 12 години

do 85 : Тпва че си по слаб в не означава че трябва да се откажеш .. аз следя програмата на НАСА много е впчатляващо ..следя и на чаните компании там да не ги изброявам .. до 2 години ше имат 5 6 комсмически кораба 2 совалки малки и 3 като капсули .. но следя и на Русия и те също имат свооите успехи но междуплаетните мисии не са силната им страна .. Стискай палци събота марсохода който праща НАСА всичко да мине нормално :(Никога не е късно за издънка когато става дума за космоса

fallback