Снимка: Reuters
fallback

През третото тримесечие на 2011 г. мобилната операционна система Android на Google държи 52,5% от световния пазар на смартфони. През същия период на 2010 г. Android е била инсталирана на 25,3% от всички смартфони. Броят на продадените устройства с Android за една година се е утроил от 20,5 млн. до 60,5 млн. броя, показват данни на анализаторската компания Gartner.

„Android е спечелил от много предложения на масовия пазар, слабата конкуренция и липсата на вълнуващи нови продукти с алтернативни операционни системи като Windows Phone 7 на Microsoft и Blackberry на Research In Motions", твърди Роберта Коза, старши анализатор в Gartner, цитирана от ZDNet.

А фактът, че някои потребители са изчаквали с новите си покупки заради пускането на iPhone 4S, се е отразил негативно на пазарния дял на iOS на Apple.

През третото тримесечие Apple е продал 17,3 млн. iPhone, с 28% повече на годишна база. Пазарният дял на компанията обаче спада с 1,6% до 15%. По този начин iOS е изместена и от Symbian, която си осигури дял от 16,9%.

Само преди година операционната система на Nokia бе лидер с 36,3%.

Освен Apple сред другите губещи са и Research In Motion и Microsoft. RIM загуби 4,4 пункта и сега има само 11%, а софтуерният гигант от Редмънд трябваше да се задоволи само с 1,9%, което е спад от 1,2 пункта. По този начин пазарният дял на Windows Phone падна дори под дела на операционната система на Samsung – Bada, която държи 2,2% от пазара.

Като цяло браншът отчита ръст от 42%. Между юли и септември 2011 г. са били продадени 115,2 млн. смартфона, а през същото тримесечие на миналата година – 81 млн.

Световният пазар на мобилни телефони нараства с 5,6% до 440,5 млн. устройства. С дял от 23,9% (спад от 3,3 пункта) Nokia остава водещ производител, следван от Samsung със 17,8% (ръст от 0,6 пункта).

Още технологични новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

НаблюдателЕE

преди 12 години

@ Мариян:Щом 1000 пъти, тогава е безусловно вярно, в групата на манияците си :-)

40

Мариян

преди 12 години

Наблюдателю,ти си болен мозък,и си за лудницата!!!Ще ти кажа само,че имам пари да платя не само Iphone 4s но и следващия модел който още не е излязъл накуп, но Android е 1000 пъти по добра и бърза OS!Galaxy S2 в комбинация с Android е най доброто до момента!!!!

39

djovani

преди 12 години

А тъй като по-долу видях, че застъпниците на iOS изразяват мнението си 4-ката.... Има доста по-добри машинки, който използват ядро на Linux.... И от тази гледна точка давам пример с HTC Sansation, Incredible S, а да не говорим за Evo 3d... Не само като характеристики тези устройства са доста по-бързи и по-мощни от Iphone, а и в действителност работят доста по-добре!

fallback