Снимка: Reuters
Wikileaks спира публикуването на секретни документи и се фокусира върху събирането на пари, за да осигури оцеляването си, съобщи ВВС. 
 
Причината за решението е блокирането от американски финансови институции на дарения за страницата. От миналия декември на Wikileaks е наложена по думите на основателя Джулиан Асандж „незаконна блокада“ от Bank of America, Visa, MasterCard, PayPal и Western Union. Тя последва публикуването на стотици американски секретни дипломатически документи.
 
„Това унищожи 95% от приходите ни“, казва Асандж. Неговата организация била изгубила „десетки милиони долари от пропуснати дарения във време на безпрецедентни оперативни разходи“. 
 
„Не може да бъде позволено на шепа американски финансови компании да решават как целият свят ще гласува с джобовете си“, каза Асандж и обяви, че групата е завела иск пред антимонополните власти на ЕС. Освен това планира съдебни действия срещу блокадата в Исландия, Дания, Великобритания, САЩ и Австралия. 
 
Сега Wikileaks трябва „агресивно да събира финансиране, за да отговори на блокадата и нейните защитници“. 
 
Джулиан Асандж е във Великобритания и очаква решението на Върховния съд по обжалването на решението за екстрадирането му в Швеция, където е обвинен в сексуално насилие.
 
Самият Асандж определя обвиненията като безпочвени и смята, че екстрадирането му в Швеция ще открие възможност за изпращането му в САЩ, където може да бъде съден за разкриването на американски секретни документи и да получи смъртно наказание. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase