ExoMars. Изображение: ESA

Проектът на марсохода ExoMars е под заплаха от срив – Европейската космическа агенция не може да намери ракета-носител, за да изпрати апарата в Космоса, съобщава UniverseToday.

Според изданието представители на NASA и ESA ще проведат днес среща, на която ще решават какво да правят с проекта. Главната трудност е, че на фона на собствения си орязан бюджет NASA не може да предостави Atlas V за планирания през 2018 г. старт.

Сега, освен варианта със закриването на мисията, двете агенции ще разглеждат и възможността да се използва руската ракета "Протон". През 2009 г., в една от предишните версии на проекта, тази ракета беше разглеждана като резервен вариант за американския Atlas.

ExoMars е предназначен за търсене на следи от живот на Червената планета (както отдавна измрял, така и съществуващ в настоящия момент). Това предполага изучаването на състава на повърхността на Марс, а също проясняване на възможните опасности, с които може да се сблъска пилотирана мисия. Стойността на проекта е 1,36 млрд. долара.

ExoMars не е единствената мисия, която се сблъсква с трудности. Проектът на телескопа James Webb на NASA, който трябва да наследи Hubble, също се оказа на границата на закриването заради преразход на средства. Заедно с това съществува вероятност апаратът да бъде пуснат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase