Снимка: Fermilab
fallback

Един от най-мощните ускорители на частици в света – "Теватрон" край Чикаго, който четвърт век осигуряваше научни открития, спира работа, съобщи Би Би Си.

Ускорителят изпрати в събота последния си лъч от частици заради спиране на бюджетното финансиране.

Той оставя богато научно наследство, но вече го измести Големият адронен колайдер на френско-швейцарската граница, който е с много по-богати възможности и може да постига много по-висока енергия.

Най-голямото откритие, направено с "Теватрон", е най-тежката елементарна частица – топ кваркът, припомня БТА.

Ускорителят "Теватрон" работи от 1985 г. Той се управляваше от лабораторията "Ферми".

Учените ще продължат да анализират данните, получени с него, които още могат да поднесат изненади.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

feces retentioner

преди 12 години

Америка е все по-жалка и все по-жалка. Няма пари за подържане на мостове и пътища па някои търсят добри причини защо са спряли ускорителя. Те спряха совалките , спряха телескопите... Това спиране на ускорители е започнало отдавна преди 10 или 15 години. Тогава спряха строителството на ускорите в Текса които беше от калибъра на Големия Хадронен Колайдер в Европа и това за някакви си 1 мулярд долара. Някакви си 1 милиард долара защото в пясъците на Ирак заровихме повече от 1 трилион , а банките ( най-виновни за световната икономическак криза) подпряхме с повече от 2 трилиона долара... а пари за подържане на пътища няма както казах, няма пари и за универсално медицинско осигуряване и 45 милиона го нямат... Бъдещето на науката ( и не само на нея) е в обединена Европа и българите трябва да са горди че са част от тая Европа

21

Анонимен

преди 12 години

Лошо няма .. Единственото постоянно нещо е промяната..само дето напоследък 'братята' американци, нещо често се разделят със совалки, ускорители, СЕТИ проекти(айде тоя го закрепиха с пари от цял свят).. и кой знае още колко научни проекти са утишли на кино.

20

StolipinMan

преди 12 години

Тръгвам да си побера малко благороден метал ( колкото може да носи жената и чаветаата )!

fallback