Имуществото на Виктор Плешчук, който беше част от престъпна група, източила милиони долари от Royal Bank of Scotland, беше разпродадено на търг, за да се покрият загубите на банката, пише BBC.

Два апартамента и две коли (BMW и Лада) на хакера бяха купени за общо 10 млн. рубли или около 320 хил. долара. Парите са били преведени по сметка на RBS.

През 2008-ма година Плешчук и 8 негови съучастници от Източна Европа, пробили онлайн защитата на шотландската банка и се сдобили с личните данни на хиляди клиенти.

Информацията била използвана за направата на фалшиви дебитни карти, с които хакерската група източила огромна сума пари от 2100 банкомата в над 280 града по целия свят за по-малко от половин денонощие.

Започналото глобално преследване на кибер-престъпниците води службите до Виктор Плешчук, живеещ в американския щат Джорджия. Впоследствие са заловени и другите хакери.

През септември миналата година Плешчук получи условна присъда от 6 години, като обеща да плати обезщетение в размер на 8.9 млн. долара на атакуваната от него банка. Стартът вече е даден с първата вноска от 320 хил. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase