Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Amazon.com Inc планира да представи през ноември по-евтин и по-малък конкурент на iPad, съобщи блогът TechCrunch, цитиран от Reuters.

Със 7-инчов екран, по-малък от този на iPad и приблизително с размерите на PlayBook на Research in Motion, таблетът е приспособен за слушане на музика и гледане на филми извън интернет, посочва блогът.

Оттам твърдят, че вече са изпробвали прототип. Според информацията плановете на производителя са да предлага безплатно с новото устройство услугата си Amazon Prime, която иначе струва 79 долара годишно.

Самото устройство пък ще има цена от 250 долара. Блогът обаче не цитира източник на информацията, от Amazon са отказали коментар по въпроса.

Първото навлизане на пазара на таблети на компанията се разглежда като силно предизвикателство към Apple, чийто най-евтин таблет се продава за 499 долара.

Анализаторите са оптимисти за джаджата на Amazon, особено ако успее да удари iPad в цената.

От Forrester Research смятат, че новият таблет може да достигне продажби до 5 млн. броя през четвъртото тримесечие, превръщайки се в основен конкурент на Apple, чиито продажби са  между 7 млн. и 9 млн. устройства на тримесечие.

Таблетът на Amazon, който е базиран на операционна система, разработена от стара версия на Android на Google Inc, ще бъде само с безжична връзка, цветен тъчскрийн и ограничена памет от 6 гигабайта, твърдят от TechCrunch. Това е заради насоката му към действие извън интернет.

Основният му екран представлява въртележка, която обикаля между устройство за четене, плейър за музика, плейър за филми и други приложения.

10-инчова версия на таблета може да се появи през 2012 г., ако 7-инчовата се продава добре, смятат от блога.

Още технологични новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase