Снимка: Reuters
fallback

При изпитанията вчера на нов американски безпилотен свръхзвуков самолет връзката с апарата беше изгубена малко след изстрелването, съобщиха от американското министерство на отбраната.

Опитният образец на самолета HTV-2 (Falcon Hypersonic Test Vehicle 2), на който ще му трябва по-малко от час, за да достигне до която и да е цел в света, беше изстрелян с помощта на ракета.

HTV-2 може да достигне скорост от 21 000 км/ч.

От американската агенция за перспективни отбранителни научно-изследователски разработки (DARPA), която финансира програмата за HTV-2 и провежда изпитанията, самолетът е разчетен за скорост, която 20 пъти превишава скоростта на звука.

Изстрелването стана вчера рано сутринта от базата на американските ВВС Вандерберг в Калифорния с помощта на ракетата Minotaur IV.

Инженерите са програмирали апарата така, че на височина от около 100 км той да се отдели от ракетата и да падне в океана.

Нямаше информация за изпълнението на мисията, посочва Би Би Си.

От DARPA казаха, че ако HTV-2 беше достигнал проектираната скорост, той трябваше да издържи на температура от 2000 градуса по Целзий.

Според предишни съобщения на DARPA самолетът трябваше да навлезе в долните слоеве на атмосферата в района на Тихия океан.

Първият изпитателен полет на прототипа на HTV-2 приключи с падането на самолета във водите на Тихия океан, като връзката с него беше изгубена на деветата минута от полета.

Изпитанията на HTV-2 ще помогнат за разработването на бъдещата програма за бърз глобален удар в рамките на министерството на отбраната на САЩ, се казва на сайта на DARPA.

При предвидените за HTV-2 скорости полетът от Ню Йорк до Лос Анджелис (около 4000 км) ще отнеме не повече от 12 минути.

При космическия си полет през юли совалката „Атлантис“ летя в околоземна орбита с приблизително същата скорост – около 28 000 км/ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

129

.......

преди 12 години

,,ЩО Е ТО САМОЛЕТ'' ,,ЩО Е ТО РАДАР'' , КАКВО ЗНАЧИ КОСМИЧЕСКА РАКЕТА? , КАКВО Е БАЛИСТИЧНА РАКЕТА? , КАКВО Е СПЪТНИК?е не е като телевизорите или количките,малко по-сложничко е от купе с двигател или кутия с кинескоп.или за двамата СМЕШНИЦИ 131 и 132 да кажа: най-сложните неща на земята ги правят руснаците.

128

Анонимен

преди 12 години

131 прав си, но какъв ти граждански самолет, да бяха направили една кола или телевизор или компютър

127

Анонимен

преди 12 години

Типично за Руснаците поведение. Много големи на думи на приказки на статии на обявление и когато някой ги помоли да направят една научна демонстрация винаги го обявяват за свръх тайно и секретно :))Докато едни канят студенти в НАСА показват си проектите и реалните постижения които рано или късно влизат в нормалния живот на хората, други дънят водка и говорят какви велики чудеса имат някъде из степите. Руснаците един граждански самолет да бяха направили не да обявяват разни чудесии

fallback