Снимка: Reuters
fallback

Корейският концерн за потребителска електроника Samsung няма право да продава своя таблет Galaxy в Европейския съюз (ЕС), предаде Ройтерс.

Решението е на съд в Дюселдорф и бе оповестено от представители на Apple и Samsung. Забраната е във връзка със сигнал на американската компания за нарушаване на права за интелектуална собственост, свързани с iPad.

Забраната важи за територията на целия ЕС с изключение на Холандия и е в съответствие с паневропейското право, което позволява издаването на подобни разпореждания. Към момента остава неясно защо Холандия е изключена от забраната.

Засега съдията, който е отсъдил в полза на Apple, се е съгласил, че последният таблет на Samsung нарушава повече от един патент на американците и е копирал елементи на iPad 2.

Корейската компания вече обжалва, но докато се чака новото решение (около 4 седмици), Samsung ще трябва да прекрати продажбата на таблета и ще претърпи огромни загуби.

Силният азиатски концерн искаше да прекрати доминацията на таблета iPad на Apple именно с модела Galaxy, а новият модел Galaxy 10.1 бе представен в Европа едва наскоро.

Двата концерна от година се обвиняват взаимно в нарушаване на патенти. Преди седмица заради подобно съдебно решение Samsung трябваше да прекрати продажбата на Galaxy в Австралия.

След като Apple подаде преди четири седмици жалба в Международната търговска комисия (ITC) на САЩ за забрана на продажбата на няколко устройства на Samsung, през миналата седмица комисията започна разследване, което се простира както върху таблети, така и върху смартфони. Чрез ITC щатската компания иска да забрани вноса на повечето важни устройства на Samsung в САЩ.

Спорът между двете компании ескалира през април, когато Apple заведе дело в Сан Хосе срещу Samsung, жалвайки се, че южнокорейският концерн е копирал дизайна на нейните мобилни устройства, а корейският концерн отвърна с подобен, като междувременно те спорят пред различни инстанции в различни щати.

Още технологични новини в Investor.bg

Историята се усложнява и от факта, че Samsung е сред най-важните доставчици на Apple и произвежда чипове, които Apple влага в доста от технологичните си устройства. През миналата година американците поръчаха на Samsung части на стойност 5,7 млрд. долара и така се превърнаха в най-големия клиент на южнокорейския концерн.

Същевременно става дума и за война между производители, ползващи различни платформи за мобилна телефония - Samsung е водещ производител на смартфони и таблети, ползващи операционната система на Google Android.

През първата половина на годината Apple успя да продаде в целия свят около 14 млн. устройства iPad. Анализатори прогнозираха за конкурента му от Корея годишни продажби от 7,5 млн. броя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

170

хахаха

преди 12 години

до разбирачите:"Under the DMCA of 2010, jailbreaking Apple iDevices is legal in the United States, although Apple has announced that the practice "can void the warranty."

169

Анонимен

преди 12 години

Samsung глътнаха вода в опитите си да крадат клиенти на Apple. Те така и така работят заедно с Apple - доставят им части за таблетите - на всеки е ясно.Няма нищо лошо и в това да правят собствени таблети. Но определено да крадат клиенти на Apple, като ги подлъгват със подобният външен вид (и не само) е вече жалко. Точно и за това има патентни права, точно и за това има съд. От години МС краде от Apple, ето защо сега вече има съд за подобни своеволия. Надявам се скоро МС да са подсъдими!

168

solaris

преди 12 години

Samsung си е Samsung,най-доброто ! Вие да сте чували за развален Samsung,защото аз не съм,а и са невероятни във всяка среда.

fallback