Снимка: Reuters

Корейският концерн за потребителска електроника Samsung няма право да продава своя таблет Galaxy в Европейския съюз (ЕС), предаде Ройтерс.

Решението е на съд в Дюселдорф и бе оповестено от представители на Apple и Samsung. Забраната е във връзка със сигнал на американската компания за нарушаване на права за интелектуална собственост, свързани с iPad.

Забраната важи за територията на целия ЕС с изключение на Холандия и е в съответствие с паневропейското право, което позволява издаването на подобни разпореждания. Към момента остава неясно защо Холандия е изключена от забраната.

Засега съдията, който е отсъдил в полза на Apple, се е съгласил, че последният таблет на Samsung нарушава повече от един патент на американците и е копирал елементи на iPad 2.

Корейската компания вече обжалва, но докато се чака новото решение (около 4 седмици), Samsung ще трябва да прекрати продажбата на таблета и ще претърпи огромни загуби.

Силният азиатски концерн искаше да прекрати доминацията на таблета iPad на Apple именно с модела Galaxy, а новият модел Galaxy 10.1 бе представен в Европа едва наскоро.

Двата концерна от година се обвиняват взаимно в нарушаване на патенти. Преди седмица заради подобно съдебно решение Samsung трябваше да прекрати продажбата на Galaxy в Австралия.

След като Apple подаде преди четири седмици жалба в Международната търговска комисия (ITC) на САЩ за забрана на продажбата на няколко устройства на Samsung, през миналата седмица комисията започна разследване, което се простира както върху таблети, така и върху смартфони. Чрез ITC щатската компания иска да забрани вноса на повечето важни устройства на Samsung в САЩ.

Спорът между двете компании ескалира през април, когато Apple заведе дело в Сан Хосе срещу Samsung, жалвайки се, че южнокорейският концерн е копирал дизайна на нейните мобилни устройства, а корейският концерн отвърна с подобен, като междувременно те спорят пред различни инстанции в различни щати.

Още технологични новини в Investor.bg

Историята се усложнява и от факта, че Samsung е сред най-важните доставчици на Apple и произвежда чипове, които Apple влага в доста от технологичните си устройства. През миналата година американците поръчаха на Samsung части на стойност 5,7 млрд. долара и така се превърнаха в най-големия клиент на южнокорейския концерн.

Същевременно става дума и за война между производители, ползващи различни платформи за мобилна телефония - Samsung е водещ производител на смартфони и таблети, ползващи операционната система на Google Android.

През първата половина на годината Apple успя да продаде в целия свят около 14 млн. устройства iPad. Анализатори прогнозираха за конкурента му от Корея годишни продажби от 7,5 млн. броя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase