Джими Уелс, основател на Wikipedia. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Най-популярната онлайн енциклопедия в света е изправена пред сериозен проблем, пише huffingtonpost.com. Забелязва се сериозен отлив на хората, които са готови да редактират и допълват съдържанието на сайта.

Wikipedia е безплатна и съответно всички дописници работят без пари. Въпреки това желаещи да се включат в инициативата винаги е имало.

Създателят на сайта Джими Уелс определи сложността на процеса по качване на съдържание като основна причина за отлива. Според него е необходимо спешно администраторите да създадат условия за по-бързо и лесно писане и редактиране на публикации в Wikipedia.

Друга стъпка за насърчаване на активността на потребителите е новата функция – WikiLove, която ще дава възможност за потребителска оценка на труда на редакторите доброволци.

Освен това от Wikipedia стартират инициатива, насочена към преподавателите във висши учебни заведения в Индия, Бразилия и Европа, които да дават като задания на студентите писането на статии за онлайн енциклопедията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Промитаци

преди 12 години

Няма друг сайт ,където са е концентрирана повече грешна информация на едно място! И аз това разправям постоянно, но промития мозък си остава промит, че и пробит!

24

Анонимен

преди 12 години

Тоя шеф на уикипедиа е голям тарикат, използва хора да му вършат без пари работата, а той уж "предоставя" сайта за безплатно ползване, ама всяка година проси дарения, със заплахи, че ако не му съберат колкото милиона е казал, сайта ще стане планет...Да не говорим, че сайта е толкова пристрастен, и е смешно как казват, че бил политически неутрален, ама като отвориш страницата за Либийската война навсякъде само бунтовници... безпристрастни чушки, долна машина за пропаганда е тоя сайт...

23

ikavalov

преди 12 години

Трябва по някакъв начин да стимулират тези, които качват информация. Но без заплащане едва ли някой има интерес да пълни чужда страница.Уикипедиа е най - голямата онлайн енциклопедия.

fallback