Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Google придоби над 1000 патента от американския технологичен концерн IBM, като самата интернет компания потвърждава сделката, но отказва детайли за цената.

Още в четвъртък за покупката писа и технологичният блог "SEO by The Sea", като според автора му Бил Славски става дума за обширни области на техниката и приложенията, като дава за пример патент за производство и архитектура на микропроцесори и памети.

Става дума за общо 1029 патента, а освен тях Google още в началото на годината купи отново от IBM 2010 патента. По данни на Wall Street Journal новото портфолио съдържа и запазени права за патенти в сферата на сървърите и рутерите.

С оглед на провалената покупка на около 6000 патента от фалиралата компания Nortel Networks, тази сделка изглежда като утешителна награда.

В рамките на аукцион Google предложи първоначално 900 млн. долара за пакета на Nortel и до последния момент беше в надпреварата заедно с Intel.

В крайна сметка обаче, лицензите бяха закупени в началото на юли от консорциум от шест компании - Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, Research In Motion и Sony за общо 5,4 млрд. долара.

Подробности за битката за пантенти четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase