Снимка: Reuters

НАТО е военна организация, разполагаща с почти неограничени възможности що се отнася до въоръжението. Има и ядрено оръжие. Към момента води войни в Афганистан и Либия.

Но Алиансът и неговите 28 страни-членки припознаха в хакерски групи като LulzSec и Anonymous своя нов враг, пише fastcompany.com.

Част от новата стратегия на алианса за онлайн защита са „проучването, пробивът в редиците и съдебното преследване” на тези виртуални престъпници, чиито действия застрашават сигурността на организацията като цяло или на всяка една от страните-членки.

„Времето за прекосяване на Атлантика вече е само 30 милисекунди”, тревожат се от пакта, подсказвайки, че предстои засилен контрол и предприемане на действия срещу извършители на хакерски набези срещу натовските системи.

Тълкуванието на заключенията на експертите от Алианса е сходно с това на Пентагона, откъдето директно обявиха, че ще отговарят с ракети и бомби при кибер нападения, застрашаващи националната сигурност. Независимо кой е извършителят.

Засега НАТО се въздържа от подобна категоричност, но по всичко личи, че не е невъзможно да се стигне до военен удар при доказана целенасочена виртуална атака от голям мащаб. Кой и как ще определя дали въпросната атака „заслужава” намесата на армейски части, не се уточнява.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase