Снимка: Automedia.bg

Отборът на Технически университет – София, зае рекордното в историята на българското участие в Shell Eco-marathon Европа 4-то място във финалното класиране в категорията „Градски тип” автомобили, задвижвани с водородна горивна клетка.

Със своя автомобил Lyna H2 студентите успяха да изминат 63 км с един киловат час енергия, което се равнява на около 480 км с еквивалента на един литър гориво. Това е четвърто поредно участие на софийския отбор в състезанието за икономия на гориво, но е първото с автомобил, задвижван с водородна горивна клетка.

Колата на ТУ-София Lyna H2 е първият студентски автомобил с този тип задвижване, направен в България. Студентите, ръководени от доц. Борислав Трайков, получиха и награда за особени постижения в областта на безопасността на автомобила, заемайки призовото трето място в нея.

„Изключително горди сме с класирането, което успяхме да постигнем тази година. То е резултат от натрупания опит, прецизните технически изчисления и дългата подготовка за тазгодишното ни участие”, заяви Благой Бурдин, капитан на отбора на ТУ-София.

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase