Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Експеримент на учени от НАСА и Станфордския университет в Калифорния потвърди две ключови предсказания в общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, съобщиха Франс прес и Би Би Си.

Експериментът, кръстен Gravity Probe B, е сред най-продължителните на НАСА. При извършването му са използвани 4 жироскопа на борда на едноименен спътник, за да се проверят два постулата в тази теория, свързани с гравитацията. Те описват начина, по който времето и пространството са изкривени поради наличието на големи обекти като планети и звезди.

Първото от тези последствия, известно като геодезичен ефект, е деформацията на пространство-времето около обект с гравитация като земната. Второто е свързано с пространство-времето, върху което обектът оказва своето влияние, докато се върти около оста си.

Ако земната гравитация не влияеше върху пространство-времето, четирите жироскопа на борда на спътника
щяха все още да са насочени в същата посока. След като бяха откъснати от ефекта на земната гравитация, жироскопите обаче претърпяха промени, свързани с посоката, към която бяха насочени, потвърждавайки общата теория на относителността на Айнщайн.

Експериментът Gravity Probe B потвърди два от най-важните постулати в теорията на Айнщайн, които са свързани с Вселената и са от значение за всички изследвания в областта на астрофизиката, заяви един от ръководителите на изследването физикът Франсис Евърит от Станфордския университет. Резултатите от изследването са публикувани във Physical Review Letters.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase