Изображение: NASA

На 12 април, в деня на 50-годишнината от първия полет на човек в Космоса и на 30-годишнината от първия старт на американска совалка, шефът на НАСА Чарлз Болдън назова местата, където завинаги ще останат четирите космически совалки след приключването на полетите, се казва в съобщение на сайта на НАСА.

Совалката "Колумбия" на 12 април 1981 стана първият кораб за многократна употреба, отправил се в орбита. "Атлантис", чийто старт към МКС е предвиден за 28 юни т.г., ще извърши последния полет по тази програма, след което към космическата станция ще летят само руските "Союз".

"Три десетилетия тази програма беше неотменима част от историята на нашата страна. Тя ни помогна... по-добре да разберем нашата планета", заяви Болдън.

"Програмата на совалките даде гигантски обем знания за многократните кораби и ракети, които ще бъдат полезни за бъдещите космически системи. Това помогна да се построи Международната космическа станция, опорна точка за пилотираните изследвания, които водят към пробив в изследванията на човешкия организъм", добави шефът на НАСА.

Той подчерта, че никога няма да бъдат забравени членовете на екипажите на совалките "Чалънджър" и "Колумбия", загинали в катастрофи. "Те бяха истински герои, които пожертваха живота си за нашата страна", каза Болдън.

Според шефа на НАСА никога нелетялата совалка "Ентърпрайз", която сега се намира в музея на Смитсонския институт, ще бъде преместена в Музея на морската, въздушната и космическата техника в Ню Йорк.

Нейното място в Смитсонския институт ще заеме совалката "Дискавъри". "Индевър", на която предстои последен полет в края на април, ще остане на вечен паркинг в Калифорнийсия научен център в Лос Анджелис. Последната совалка – "Атлантис" – ще бъде изложена в Космическия център "Кенеди" във Флорида.

НАСА също предлага на училищата и университетите на САЩ да получат за колекциите си предмети, свързани с историята на совалките, като например изолационни плочки, съобщава РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase