Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Вдъхновени от комарите, учени от Япония са разработили моторизирана игла, благодарение на която болката от убождане е по-слаба, отколкото при стандартната инжекция, пише сп. "Ню сайънтист".

Иглата имитира набраздения хобот на комарите. Той едва докосва кожата, така че хората не усещат първоначалното ухапване. При стандартната гладка инжекционна игла в съприкосновение с кожата влиза достатъчно метал, който стимулира нервите и причинява болка.

Специалистите от университета на Кансай се надяват, че новият дизайн ще улесни хората с диабет, когато им се налага сами да си взимат кръвни проби.

Създадената от японските учени игла имитира три от седемте подвижни части на устната структура на комарите – двете горни челюсти и тръбообразния лабрум.

Всяка от трите части се задвижва от миниатюрни мотори на базата на оловно-циркониев титанит-пиезоелектричен кристал, който се разширява много бавно, когато се прилага променлив волтаж.

Вибрациите на кристала се използват като мотор, контролиращ проникването на иглата в кожата.
Секциите на иглата влизат в кожата в същата последователност, както при комарите.

Доброволците, участвали в тестовете, съобщават, че болката е много по-слаба, отколкото при стандартна инжекция, но е по-продължителна. Изследователите смятат, че ако имитират повече части от устната структура на комарите, неприятното усещане допълнително ще намалее още.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

А.Волта

преди 13 години

Да, по-добре щеше да звучи "напрежение". но думата "волтаж съществува в българския език. Справка "Български тълковен речник", София, 1976 г., стр. 94.

3

desync

преди 13 години

"Журналистът", превел статията, да си вземе бележка - думата е НАПРЕЖЕНИЕ, а не ВОЛТАЖ! Кой и защо го е пуснал от гората е неясно, поне като преводач можеше да се справи...

2

Qdosan

преди 13 години

Zashto veche ne moa da spodelqm vyv Facebook?

fallback