Снимка: Getty Images/Guliver Photos

2011 година ще зарадва любителите на видеоигрите с рядката възможност да проследят световните рекорди в тази област. Те са събрани в ексклузивно геймърско издание на „Книгата на рекордите Гинес”, пише cnn.com. То е едва четвъртото, откакто компанията се зае да следи за всевъзможни върхови постижения през 1955 година.

Изданието е резултат на все по-засилващия се интерес сред хората от всякакви възрасти към видеоигрите. 9-годишният Риота Уада от Токио е най-младият играч, записал най-високия възможен резултат в „Dance Dance Revolution”. От друга страна, 85-годишният Джон Бейтс от Уисконсин държи върховото постижение за най-много игри на Wii Sports Bowling с максимален резултат – 2850.

Някои като Ани Люнг от Сан Франциско пък се опитват да докажат, че игрите не са изцяло мъжка територия. Тя успява да натрупа 789 349 точки в „Guitar Hero 3” с изпълнение на парчето  на DragonForce „Through the Fire and Flames” и се превръща в жената, с най-добро постижение в света. С цената на 7-9 часа тренировки всеки ден в продължение на няколко седмици. В общата класация пред нея остава само Дани Джонсън със своите 985 206 точки.

Митсуги Кикаи, който е набор на първата игра от поредицата „Супер Марио” (25 години), пък има друга мания. Той събира цели 5400 различни артикула, свързани с най-популярния водопроводчик в света.

В алманаха на геймърските рекорди могат да бъдат намерени и класации на 10-те топ игри на 2010 година, както топ 50 на героите от видеоигри.

Ентусиастите вече започнаха да търсят признание и от Гинес организират специални прояви. Като например тази, в която трима пристрастени към „LittleBigPlanet 2” прекараха общо 51 часа в нонстоп игра (рекорд), преминавайки през 586 нива (рекорд). За 24 часа те смениха рекорден брой жанрове (38) в една видеоигра (рекорд) и изиграха 272 нива, създадени от тях самите (рекорд!). Рекорди да има.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase