Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

X-47B е името на първия изцяло автоматизиран бомбардировач, който скоро може да стане част от американските военновъздушни сили, съобщава Daily mail. Неуловимият за радарите изтребител получи своя първи 29-минутен тестови полет в Калифорния във военната база Едуардс.

Това, което отличава X-47B от други безпилотни бойни самолети, е, че той не се управлява от пилот от разстояние по време на мисия. Новата машина може да изпълнява предварително въведени задачи съвсем самостоятелно.

Всичко от излитането, полета и зареждането с гориво във въздуха до бомбардирането и кацането се изпълнява от компютър. „Невидимият” изтребител дори може да излита от и да каца на самолетоносач.

Новият безпилотен бомбардировач е малко по-малък от страшилището B2, разполага с лазернонасочвани бомби и може да лети с 805 км/ч на височина 12 километра.

Проектът на стойност 636 млн. долара се реализира от компанията Northrop Grumman, която получи поръчката от Пентагона преди три години и половина. Първите тестови полети от самолетоносач се очакват през 2013 година, но засега никой не казва кога X-47B ще се включи в реални бойни действия. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

166

g

преди 13 години

В българия отдавна сме създали много по-усъвършенстван модел. Толкова усъвършенстван, че нито се вижда, нито се чува, нито може да се пипне - просто минаваш през него!

165

vitalius

преди 13 години

"Не защитавам русия но САЩ винаги се представят в положителна светлитна това много ме дразни."Глупости. На всяка крачка всеки плюе САЩ за щяло и нещяло. И ги плюят дори за добри неща които са направили като свалянето на талибаните."САЩ продават оръжие и на двете страни.Те са двуличници.Русия е същата"Тука вече мога да се съглася. Никий не е светец, всеки има престъпления. Просто много хора изкарват че САЩ и евреите и илюминатите и марсиянците са виновни за всичко лошо.

164

NEMO

преди 13 години

Не защитавам русия но САЩ винаги се представят в положителна светлитна това много ме дразни.Само за сведение във воината междо Ирак и Иран САЩ продават оръжие и на двете страни.Те са двуличници.Русия е същата когато не изнася пуска армията,сащ правят същото.Не знам да ли е било правилно или неправилно трябва да питаме Иракчаните те наи добре знаят.

fallback