Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Разузнавачите са предубедени и често взимат погрешни решения, признават тайните служби. За решаване на този проблем шпионските агенции прибягват до нов метод – видеоигрите, пише wired.com.

„Една сериозна игра може да донесе ефективен механизъм за разкриване и смекчаване на предубедеността”, смятат специалисти от отдела за наука и технология към разузнавателните служби.

Инициативата, наречена „Сириус”, започва идния месец във Вашингтон с набиране на разработчици за въпросните игри.

От Агенцията за развитие на разузнавателни проекти се надяват, че в проекта ще се включат „социолози, компютърни специалисти, статистици, експерти по видеоигри и виртуални светове, университети и компании от цял свят”.

Очакванията са, че чрез „Сириус” шпионите геймъри по-лесно ще могат да изучат и да се отучат от всички видове предубеждения, за да съставят коректни анализи на събраните разузнавателни данни.

Търсеният ефект е да се премахнат окончателно случаите в които човек се осланя прекалено на едно единствено доказателство, приемането само на фактите, подкрепящи предварително изготвена теория и фундаменталната грешка да се отдава прекалено голямо значение на личността, а не на обстоятелствата.

„Сириус” е поредният опит да се подобри прецизността на шпионските доклади.

Преди две години беше разработена компютърна система, която да преразглежда човешките изводи и решения и да отхвърля тези, за които има съмнения, че са неточни.

След това стартира и проект за създаване на алгоритъм, който да подбира най-обективните анализи на база на въведените доказателства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase