F-117 Nighthawk. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Китайците са направили своя представен наскоро самолет „невидимка“ с помощта на информация, получена от части от американския F-117, който беше свален над Сърбия по време на бомбардировките на НАТО през 1999 г., предаде АП.

Балкански военни специалисти казаха, че е много вероятно китайците да са успели да направят този самолет въз основа на анализ на части от свалената американска машина, които са купили от сръбските селяни, събрали ги след свалянето на F-117.

Новият китайски боен самолет J-20, който много трудно може да бъде засечен с радар, и който може сериозно да застраши американската доминация във въздухоплавателната индустрия, полетя за първи път на 11 януари.

Американският F-117 Nighthawk е първият стелт, свален в бой. Според Пентагона „невидимият“ самолет е бил свален благодарение на комбинация от добра тактика и много късмет.

През 1999 г. пилотът катапултира и се спаси, а отломките се разлетяха на голяма площ по полето.

Селяните събираха парчетата като сувенири, някои от които бяха с размерите на малък автомобил.

„По онова време според нашата разузнавателна информация китайски агенти са ходели в райони и са купували части от самолета от местни земеделци“, заяви шефът на генщаба на Хърватия по време на бомбардировките на НАТО над Сърбия адмирал Давор Домазет-Лошо.

„Мисля, че китайците са използвали тези материали, за да стигнат до тайната на стелт технологията“, казва адмиралът за АП.

Според сръбския вестник „Блиц“ китайците са разкрили тайната формула на боята на „невидимия“ самолет.

Анонимен военен от Сърбия също потвърждава, че части от отломките от самолета са били прибрани от колекционери и някои от тях са отишли в ръцете на чужди военни аташета.

Военният консултант Зоран Кусовац твърди, че режимът на Слободан Милошевич обикновено е споделял плененото оборудване на западните страни с китайските и руските си съюзници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

tototo

преди 10 години

.....ние и това неможем, както неможем и много други неща......

94

IkonomisT

преди 13 години

hahah ako Kitaiskiq "balon" se spuka qnkite sa sledvashtite ! Pro4eti malko u4ebnici po ikoomika , predi da se izkazvash nepodgotven !!! Bil v Kitai bil si v xoremaga i si 4ul piqnkite 4e U Kitai bilo takvoZ aman ot razbira4i s diploma ot teni4eski gimnazi !

93

Белия

преди 13 години

Китаец намери консервена кутия, изхвърлена от пиян Сърбин, от летящ самолет, паднала над село в Камбоджа.Чрез нея те са успели да остановят тайната на Американското Затлъстяване.В момента текът и тестове в Китай за зарибяването на младото поколение.

fallback