Неработещият вече PEP-II. Снимка: DOE
fallback

Италия ще строи нов колайдер, в който електроните ще се сблъскват с позитрони. В ускорителя частично ще се използват детайли от американския колайдер PEP-II, който прекрати работа през 2009 г. Италианските власти вече са отделили средства за финансиране и създаване на уреда, съобщава порталът ScienceNOW.

Бюджетът на колайдера SuperB е 400 млн. евро. При сблъсъците на позитрони и електрони се раждат много нови частици, включително B мезони. Наблюденията на параметрите на тяхното образуване и разпад ще позволи на учените да изучават нарушаването на СР симетрията – явление, за което през 2008 е връчена Нобелова награда за физика. Очаква се количеството „новородени“ В мезони на новия колайдер да вдигне двойно показателите, характерни за работещите сега машини.

Основната работа по изучаване на нарушаването на СР симетрията сега се провежда в Япония – там работи колайдерът KEKB (точно получените в него данни са анализирали Макото Кобаяси и Тошихиде Масакава – двама от тримата Нобелови лауреати за 2008 г.).

През юни 2010 японското правителство обяви, че отделя 100 млн. долара за модернизация на KEKB – след като тя бъде извършена, той вече ще носи името SuperKEKB. Общата сума, необходима за модернизация, е 300 млн. долара, пише Lenta.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

майсторчето

преди 13 години

Е как ще работи PEP-II-то като са свързали грешно жиците в табото. Та това е елементарна грешка :))))

32

Анонимен

преди 13 години

Мъж,кат ла*но на дъжд :)

31

Психиатър

преди 13 години

Лекарствата колеги лекарствата си пиите !!! Особено 25 -Tur4in !!!

fallback