Снимка: CERN
fallback

Работата на Големия адронен колайдер може да бъде продължена с една година – тоест експериментите да продължат до края на 2012 г., пише порталът Nature News. Досега се планираше в края на 2011 г. ускорителят да бъде спрян за една година за модернизация и оборудване.

Oще по темата
Една от основните цели на строителството на Големия адронен колайдер е търсенето на Хигс бозона – според общоприетата теория, обясняваща фундаменталните физични взаимодействия, тази частица отговаря за наличието на маса на другите частици.

Хигс бозонът може да се роди при сблъсък на лъчи протони в хода на експериментите в ускорителя. Първоначално се смяташе, че при енергията, на която работи колайдерът сега, е невъзможно да се открият следи от раждането на Хигс бозона, но в последно време са получени много данни, говорещи за обратното.

Освен това на главния конкурент на Големия адронен колайдер – Теватрон, неотдавна бяха получени резултати, които също може да се разглеждат като доказателство, че Хигс бозонът може да бъде намерен.

На 6 декември бяха последните експерименти на Големия адронен колайдер за 2010 г. Работата на ускорителя ще бъде възобновена на 24 януари 2011 г., а лъчите протони ще започнат да циркулират не по-рано от февруари, съобщава Lenta.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

vitalius

преди 13 години

"Какво търсят т.нар. учени в Швейцария/Франция?"Т. нр. учени в т.нр. Швейцария и т.нр. Франция търсят т.нр. търсят загадките на истинския свят а не на твойте детски приказки - тъй наречения бог.Ако толкова те интересува каво търсят, ИМАШ ИНТЕРНЕТ. Нямаш оправдание за невежеството си защото имаш всички отговори на една ръка разстояние.

52

vitalius

преди 13 години

"Всеки има право на мнение и това че на някои хора се различава от твоето или общоприетото не ги прави директно ***."Да така е. Това че имат мнение само по себе си не ги прави ***. Това което пишат обаче, относно колайдера показва че са ***, защото дори не изказват мнение, а само плюят, без да си имат и идея колайдера какво прави, какво цели, какво е постигнал до сега и кой го плаща.Мислят си че те щом неразбират, значи колайдера нищо важно не прави, и това вече ги прави ***.

51

tatarina

преди 13 години

Какво търсят т.нар. учени в Швейцария/Франция? Търсят Великата Божествена мрежа, на която се държи всичко навсякъде!? Търсят Бог ли!? И защо?

fallback