Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Елементарната частица Хигс бозон, или както още я наричат „божествената частица“, може би е била открита от главния конкурент на Големия адронен колайдер – ускорителя „Теватрон“, намиращ се в Националната ускорителна лаборатория „Енрико Ферми“ в САЩ. 

Това съобщава в блога си физикът Томазо Дориго от университета в Падуа, пише „Дейли Телеграф“.

„Чух слух от два различни източника, че по време на експеримента в „Теватрон“ са били получени доказателства за съществуването на Хигс бозона“, пише ученият.

По думите му вероятността това да се окаже истина е равна на 99,7%.

„Теватрон“ е огромен ускорител на елементарни частици, най-мощният в света след Големия адронен колайдер. Той се намира в Националната ускорителна лаборатория „Енрико Ферми“ в градчето Батавия в щата Илинойс, близо до Чикаго.

Очаква се Големият адронен колайдер да замени „Теватрон“, когато заработи с пълна сила.

Досега през 27-те години работа „Теватрон“ не успя да открие Хигс бозона. Сега, макар че цялото медийно внимание в последно време е приковано към Големия адронен колайдер, американският ускорител е успял да стесни полето на търсене, където може да бъде открита „божествената частица“.

Още по темата
 

През 2009 г. физиците от лабораторията „Ферми“ заявиха, че оценяват шансовете да открият Хигс бозона до края на 2010 г. По данни на „Ню Сайънтист“ резултатите от работата на „Теватрон“ може да бъдат огласени от учените на международна конференция по физика на високите енергии, която се открива на 22 юли в Париж.

NEWS.ru припомня, че през 1964 г. професор Питър Хигс издигна хипотезата за съществуването на бозона, изящно решавайки една от най-сложните задачи в т.нар. Стандартен модел на теоретичната физика.

Хигс издигна хипотезата, че Вселената е пронизана от невидимо поле, състоящо се от бозони – частици, с помощта на които материята придобива маса и по този начин съществува в някаква форма.

Когато елементарните частици се движат през това поле, бозоните фактически „прилепват“ към някои от тях, увеличавайки масата им, а на други позволяват да летят, без да ги обременяват. Например фотоните – частици светлина, които нямат маса, не изпитват на себе си влияние от страна на полето на Хигс.

Откриването на тази частица ще помогне за намирането на отговор на много въпроси. Например какво точно се е случило по време на Големия взрив? Как се е появила светлината във Вселената? И защо материята има маса?

Големият адронен колайдер беше пуснат на 10 септември 2008 г. Това е най-скъпият в световната история физичен прибор. Очаква се с него да се получат нови данни за природата на материята и фундаменталните физични закони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase