Изображение: Boeing Phantom Works

На Земята се завръща безпилотен космически апарат на военновъздушните сили на САЩ, който прекара седем месеца в околоземна орбита, съобщава ВВС.

За подготовката на експерименталния кораб за кацане съобщи във вторник представител на командването на американските ВВС. Орбиталният апарат Х-35В, провеждащ своя първи изпитателен полет, трябва да се приземи на военновъздушната база Ванденберг, недалеч от Лос Анджелис.

Този необичаен летателен апарат е построен от компанията Phantom Works, влизаща в корпорацията Boeing. Знае се, че изпитателният апарат външно напомня на умалена американска совалка.

Според някои данни масата му е около 5 тона, дължината – 8,8 м, размахът на крилата – 4,6 метра. Компанията производител обещала да не разкрива подробности и препратила любопитните към Управлението по оперативно разгръщане на ВВС на САЩ.

Секретни експерименти

За този експеримент, обвит в секретност, не се знае много. Анджи Блеър, представителка на ВВС на САЩ, съобщи на 26-ия национален космически симпозиум, че Х-37В е предназначен за провеждане на широк спектър експерименти.

Една от задачите на първия му полет е проверката на технологиите, с които ще се произвеждат космически апарати с продължителен срок на експлоатация, с възможности за многократни автономни полети.

Космопланът бил способен за един полет да прекара в относително ниска околоземна орбита до 270 дни. Остават обаче засекретени редица характеристики на изпитателния апарат, бюджетът на програмата и дори местонахождението на центъра по управление на полета.

Програмата X-37B първоначално се водела от Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА), но после минала под ръководството на секретното подразделение на ВВС на САЩ.

Поръчителят на програмата и нейната обща секретност навеждат на мисълта, че пускането на X-37B може да е предизвикано от старото желание на американските военни да създадат универсален маневрен космически апарат за бързо реагиране.

В днешно време космическите апарати с военно предназначение се занимават основно с изпълнение на разузнавателни и наблюдателни задачи, но логиката на развитието на космическата военна техника предполага появата на космоплани, способни да носят въоръжение и да нанасят удари от Космоса по наземни цели.

Тревогата на Русия

Още по темата

Американски експерти признават, че изпитанията на X-37B може да предизвикат притесненията на други страни, заинтересовани в усвояването на Космоса, в това число Русия и Китай. И наистина началото на този експеримент предизвикало сериозна тревога сред руските военни.

„Вашингтон изпълнява набелязаната си програма с лозунга: „Който владее Космоса, той владее целия свят“, заяви през април пред агенция Интерфакс бившият шеф на ВВС на Русия ген. Анатолий Корнуков.

„В САЩ отдавна са разбрали, че всички тези сили трябва да бъдат в едни ръце. Сега ВВС на САЩ, от Земята до големия Космос, ще имат възможност да изпълняват своите задачи. А това означава, че те ще са способни в течение на кратко време да нанесат удар при отсъствие на необходимото противодействие“, казал Корнуков.

Американците твърдят, че секретността на програмата не излиза извън рамките на обичайните в такива случаи норми и се дължи на експерименталния характер на тестовете.

Преди няколко години НАСА стигна до извода, че космическите совалки за многократно използване са прекалено сложни и скъпи, и се върна към разработката на космически кораби тип Orion, способни да изпълняват не повече от два-три полета.

През 2004 г. по-нататъшните разработки на совалките бяха изключени от бюджета на Американската космическа агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase