X-37B Orbital Test Vehicle. Снимка: Air Force

ВВС на САЩ изстреляха в четвъртък експериментален безпилотен летателен апарат в Космоса, който по конструкция напомня сегашните американски совалки в миниатюра, съобщава Ройтерс.

Апаратът X-37B Orbital Test Vehicle, който се разработва от 10 години, стартира от Космическия център „Кенеди“ във Флорида. Очаква се X-37B да остане в орбита 9 месеца, след това програмата за автопилот ще го върне във военновъздушната база в Калифорния.

Информацията за експериментите, които ще осъществява новият летателен апарат, е засекретена.

Според заместник-секретаря на ВВС на САЩ по космическата програма Гари Пейтън, основен приоритет на мисията ще бъде тестът на автоматичната система за навигация на X-37B, както и изясняването на финансовите разходи за подготовката на апарата за нов старт.

Той отбелязва, че ВВС на САЩ ще сключат договор за втори X-37B в зависимост от успеха на сегашната мисия.

X-37B е построен от специалистите на Boeing Phantom Works. За разработката на апарата са похарчени милиони долари, но точната стойност не се назовава.

Програмата X-37 отначало се ръководи от НАСА, но после преминава под ръководството на отдела по изследвания и разработки към Пентагона, а след това – към секретното подразделение на ВВС на САЩ.

Стартът на космическия безпилотен апарат е осъществен с помощта на ракета-носител Atlas 5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase