Снимка: Getty Images/Guliver Photos

XM25 е автоматичното оръжие, на което американската армия ще разчита да донесе положителен обрат в боевете с талибаните. Пушката от най-ново поколение ще бъде доставена в близките дни до американския контингент.

Лейтенант Кристофър Ленър, цитиран от Daily Mail, твърди, че това оръжие ще промени „правилата на играта” и ще даде непреодолимо предимство на американците пред бунтовниците.

Тайната на успеха се крие в лазерна система за насочване и специални, снабдени с микрочип, „интелигентни” куршуми.

Технологията ще изчислява разстоянието до укритието на целта и ще дава възможност за нагласяване на допълнителни до 3 метра, необходими за заобикаляне на стени или барикади.

След това куршумът се „взривява” с мощта на ръчна граната. „Така скривалищата вече няма да са пречка и единственият изход е бягството”, коментира лейтенант Ленър.

Освен че се превръща в перфектното оръжие за улични боеве, XM25 ще доведе до значително съкращаване на разходите, обясняват експерти.

Пушката на практика ще елиминира необходимостта от въздушни удари по талибански барикади в случаите, в които досега наземните сили бяха безсилни. Простата сметка – една ракета струва около 67 хиляди долара, а един куршум-граната за XM25 е с цена 24 долара.

Затова до края на годината Пентагонът ще закупи 12 500 бройки от футуристичното оръжие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase