Снимка: NASA/Amanda Diller
fallback

Теч на гориво беше открит на совалката „Дискавъри“, която трябва да полети към МКС на 1 ноември 2010 г., пише порталът Space.com, цитиран от Lenta.ru.

По време на проверките на совалката, която вече е на стартовата площадка, учените забелязали, че от един от двигателите изтича монометилхидразин – много токсично вещество.

За да отстранят теча, специалистите на НАСА възнамеряват да затегнат шестте болта около уплътнението на капачката. Заради токсичността на монометилхидразона това може да бъде доста опасно.

В НАСА се надяват, че техниците ще се справят достатъчно бързо и совалката ще може да стартира навреме. Специалистите имат четири дни, през които могат да отстранят теча, без това да повлияе на срока на старт.

Двигателят, в който е открит течът, влиза в системата, обезпечаваща корекцията на положението на совалката в орбита, както и при кацане. Освен тази система совалката има три основни двигателя.

„Дискавъри“ трябва да пренесе до МКС различно оборудване с помощта на транспортния модул „Леонардо“. Освен това совалката ще „заведе“ на станцията андроида Робонавт Втори. Механичният член на екипажа ще изпълнява дребни битови операции. Полетът е последен за „Дискавъри“ и ще продължи общо 11 дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Black Beard

преди 13 години

С телескоп не се виждат, защото са лазерни отражатели и само с лазерен лъч може да се отрази обратно.Но пък не е проблем да се оставят от някоя автоматична станция например.Все едно да се каже, че руските космонавти са стоварили луноходите на ръка.

36

Глупости

преди 13 години

Глупости говориш. Как да не е имало Аполо? В всеки един по-мощен телескоп може да видиш огледалото поставено на Луната от астронавтите на Аполо. То е там за да може постянно да се измерва разстоянието до Луната.

35

Black Beard

преди 13 години

Те фактите го подчертават. Преди Аполо, американците летяха с "Джемини"- кораб за туристи в космоса. А и това за Аполо, май не е много сигурно,че са ходили там горе.

fallback