Снимка: NASA
fallback

Индия възнамерява да изпрати мисия към Марс през 2030 г. Това заяви Абдул Калам, бивш президент на страната, а сега ръководител на индийския научен институт за космос и технологии, пише Lenta.ru, като цитира местното издание The Times of India.

Не се уточнява дали става въпрос за пилотирана или безпилотна мисия. През 2006 г. Индийската космическа агенция (ISRO) огласи планове да отправи към Червената планета пилотирана експедиция през 2012-2013 г., но по-късно това намерение не беше потвърдено. В края на 2009 г. ръководителят на ISRO Мадхаван Наир заяви, че през 2010 страната ще пусне в орбита първия научен спътник (което още не е факт), а научните цели на мисията към Марс още не са определени.

Oще по темата
Сега Индия активно развива своята лунна програма. На 22 октомври 2008 г. в Космоса беше изпратена първата лунна сонда „Чандраян-1“ Планираше се тя да работи на лунна орбита две години и за това време да състави подробна карта на лунната повърхност, както и да изучава химическия състав на земния спътник. Мисията на сондата обаче беше прекратена предсрочно – учените загубиха връзка с апарата.

Пускането на следващата лунна сонда под името „Чандраян-2“ е предвидено за 2013 г. По-рано беше съобщено, че това може да стане едва през 2015 г. Освен това Индия планираше същата година да изпрати в Космоса гаганавти (космонавти на санскрит).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

майка ти

преди 13 години

Интервю с индийците по повод новината: "It feels like home"

45

Анонимен

преди 13 години

Едно е да си узрял за цивилизация и сам да изобретяваш - като западните бели държави. Друго е да подтичваш след цивилизацията и да си крадеш технологии - като руснаците. Трето е да се влачиш като просяк на опашката и да ползваш отдавна остарели финтове - като Индия и Китай. През 2044 полет до Марс вече няма да е никаква сензация.

44

--||--||--

преди 13 години

На една кралица...

fallback