Уникалният изгрев на Земята над повърхността на Луната. Снимка: НАСА

Космическите агенции на Русия, ЕС и САЩ размениха писма, в които се обсъжда възможността за използването на Международната космическа станция като платформа за бъдещи полети до Луната, съобщава ВВС.

Партньорите по МКС възнамеряват да обсъдят възможността за извършване на полети около Луната, което съживява спомените за експедицията от 1968 г., когато американският „Аполо-8“ обикаля спътника на Земята, а астронавтите правят уникална снимка на изгряването на Земята на лунния хоризонт.

Космическите агенции искат да превърнат МКС в нещо по-голямо от летяща лаборатория за изучаване на въздействието на безтегловността. Те биха искали да я използват като полигон за изпитания на ракетна техника от ново поколение, която ще послужи на човечеството за полети извън пределите на околоземното пространство, към Марс и астероидите.

Сега се разглежда план за приемане на нова стратегия по превръщането на МКС в космически порт или база, от борда на която ще се отправят космическите кораби на недалечното бъдеще.

Образът на бъдещето


„Необходима ни е смелост, за да започнем нова ера в космическите полети“, казва Симонета ди Пипо, директор на Европейската космическа агенция (ESA).

„Ние мислим за доставка на МКС на различни части от космически кораб и сглобяването му в орбита, а след това – за полет от МКС към Луната“, казва тя пред ВВС.

Става дума за сравнително малък пилотиран апарат, който ще направи няколко оборота около Луната, а след това ще се върне веднага на Земята, без междинно скачване с МКС.

Първият полет около Луната е извършен от Франк Борман, Джим Ловел и Уилям Андерс през 1968 г. В неговия ход те изпитват командния и служебните модули на кораба „Аполо“ и животоподдържащите му системи. Тогава те успяват да обиколят Луната 10 пъти.

Подобно на кораба "Аполо-8", и съвременният кораб трябва да се състои от команден модул и ускорител, който може да го изпрати на траектория около Луната. Предложенията ще се разгледат заедно със съществуващите технически възможности, както и с това какви космически системи могат да бъдат използвани за осъществяване на тези планове.

Все още нещата са ограничени само до обсъждането на идеята и до реализацията й има още много време. И петимата партньори по използването на МКС – САЩ, Русия, ЕС, Япония и Канада – възнамеряват да продължат експлоатацията на станцията до 2020 г.

Извън люлката на човечеството

Експериментите, които може да се извършват с използването на МКС, може да включват изпитания на нови космически роботи за сглобяване на конструкции, надуваеми орбитални модули, например оранжерии, системи за защита от космическа радиация.

Всички тези технологии може да се използват за създаването на ново поколение ракетна техника.

Ако хората някога решат да се отправят към астероидите или към Марс, ще им трябва кораб, който няма да е възможно да бъде изпратен от Земята. Той ще трябва да бъде сглобен от множество модули в околоземна орбита.

Използването на вече изпитаните методи и технологии на космическо сглобяване може значително да намали разходите по такива проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase