Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Microsoft иска да си гарантира, че властите в Русия няма да използват софтуерното пиратство като извинение за борбата си срещу опозиционни, екологични и неправителствени организации.

Властите твърдят, че разследват кражба на интелектуална собственост и привличат Microsoft като страна по случая, но това обикновено се случва, когато дадена организация се опита да привлече обществения интерес към даден проблем или събитие.

"Искаме да е ясно, че се отвращаваме от всеки опит чрез ограничаване на правата върху интелектуалната собственост да се търси лична изгода", казва старшият вицепрезидент на Microsoft Брад Смит.

И добавя, че компанията ще създаде програми за правна помощ на неправителствени организации и опозиционни медии, изпаднали в тази ситуация.

Microsoft ще се погрижи също тези организации да получават лицензите си безплатно или многократно по-евтино, отколкото струват. Компанията е дарила през последните години софтуер на стойност над 390 милиона долара на 42 000 нестопански организации по цял свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase